Cadmus fordítás Cadmus

Kurd mandátumok felfüggesztését kérte az iraki többségi koalíció

2017. 10. 04.

Az iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazást támogató kurd képviselők mandátumának felfüggesztését kérte kedden a bagdadi parlamentben többséggel bíró Iraki Nemzeti Szövetség (NIA) nevű síita koalíció.

A csoportosulás szerint annak a kurd képviselőnek, aki az iraki parlamentben akarja folytatni, el kell utasítania a szeptember 25-én megtartott referendum eredményét.

A népszavazáson a szavazók 93 százaléka voksolt igennel arra, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak. A szavazásra jogosult 5,5 millió fő bő 72 százaléka járult az urnákhoz.

A koalíciós ülésen, amelyen részt vett Szálim al-Dzsaburi parlamenti elnök is, úgy határoztak, hogy listát készítenek a kurdisztáni népszavazást támogató parlamenti képviselők nevéről, amit benyújtanak az igazságszolgáltatásnak. Az ülés jegyzőkönyve szerint a kurd képviselők parlamenti részvétele a bírósági döntésig „be van fagyasztva”.

A bagdadi és az erbíli vezetés között nagy a feszültség a Maszud Barzani kurd elnök kezdeményezte szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazás óta.

Időközben az erbíli választási bizottság bejelentette, hogy minden szükséges előkészületet megtett a november 1-re kitűzött iraki kurd elnök- és parlamenti választásokhoz. A politikai pártoknak a jövő hét péntekig van idejük arra, hogy benyújtsák a jelöltjeiket tartalmazó listákat, a választási kampány pedig október 15-én kezdődik. A 2005 óta az elnöki tisztséget betöltő Barzáni meg nem jelezte, hogy indul-e a választásokon.

Az erbíli választási bizottság vezetője kedden az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy eddig egyetlen induló, Mohammed Tofik Rahim jelöltsége felel meg a választáson való indulás feltételeinek. Tofik Rahim Barzáni egyik neves politikai ellenfele.

Az iraki állami televízió beszámolt arról, hogy a bagdadi parlament kedden az iraki Kurdisztán régió pénzügyi tranzakcióinak befagyasztását célzó tervezetet szavazott meg a függetlenségi népszavazásra megtorlásul. A televíziós csatorna beszámolója szerint a tervezet „megőrzi” a kurd állampolgárok „érdekeit”, „csak” a kurd vezetés ellen irányul.

A pénzügyi szankció keretében Irak nem ad el dollárt a vezető kurdisztáni bankoknak és megtiltotta a devizaátutalást a kurd autonóm régió számára.

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök eközben egy bagdadi sajtótájékoztatón az észak-iraki Kirkuk kormányzóság és más, mind a bagdadi vezetés, mind az autonóm kurd régió által magának követelt területek „közös irányításáre” tett javaslatot. Ehhez azt a feltételt szabta, hogy egy ilyen együttműködésben Bagdadé lenne az utolsó szó. A javaslat elsősorban a többnemzetiségű, olajban gazdag Kirkuk kormányzóság ellenőrzése feletti viták rendezésére irányul.

Habár Kirkuk közigazgatásilag a bagdadi központi vezetéshez tartozik, gyakorlatilag csaknem teljes egészében a kurd pesmerga harcosok ellenőrzése alatt áll.

A kormányzóságban jelenleg is folyik az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló Havídzsa ostroma, aminek visszavételére szeptember 21-én indított támadást az iraki hadsereg.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑