Lassult az infláció Törökországban májusban

Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme májusban Törökországban.

A török statisztikai hivatal hétfőn közölte, hogy májusban 18,71 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők enyhébb csökkenésre, 19,10 százalékra számítottak az áprilisban mért 19,50 százalék után.

Havi szinten 0,95 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, miközben elemzők 1,30 százalékot vártak az áprilisi 1,69 százalékos emelkedés után.

Lassult a termelői árak emelkedésének üteme is: éves összevetésben 28,71 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 2,67 százalékkal nőttek az árak, míg áprilisban 30,12 százalékos, illetve 2,98 százalékos emelkedést mutattak ki.

Az infláció tavaly június óta sorra 15 éves csúcsokat döntött, a legrosszabb hónapban, októberben a 25 százalékot is meghaladta a pénzromlás éves összevetésű üteme.

A Reuters által megkérdezett elemzők mediánvárakozása szerint az idei év végére 16,0 százalékra mérséklődik a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme, míg a török kormány 15,9 százalékot vár.

Az infláció lassulásának hírére gyengült a török líra a dollárhoz képest hétfőn, mivel a befektetők amiatt kezdtek el aggódni, hogy a jegybank esetleg a vártnál gyorsabban dönt kamatcsökkentés mellett.

A jegybank monetáris tanácsa legutóbbi, áprilisi ülésén nem változtatott az irányadó kamat szintjén, így az egyhetes repokamat 24,00 százalékon maradt. A testület ugyanakkor tavaly szeptember óta a legjelentősebb változtatást hajtotta végre azzal, hogy ejtette közleményéből a további szigorítás lehetőségére utaló mondatot.

Elemzők arra számítanak, hogy a jegybank júliusban kezdi el a kamatcsökkentési ciklust, és az év végére 21,50 százalékra viszi le az irányadó kamatot.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑