Cadmus fordítás Cadmus

Lavrov a tűzszünet betartására szólította fel Damaszkuszra támadó iszlamistákat

2018. 02. 28.

Azoknak az iszlamista erőknek is teljesítniük kell az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a 30 napos tűzszünetről rendelkező 2041-es határozatát, amelyek továbbra is tűz alatt tartják Damaszkuszt. Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki a francia hivatali partnerével, Jean-Yves Le Driannal folytatott tárgyalások nyomán megtartott keddi moszkvai közös sajtótájékoztatón.

Le Drian szerint a Kelet-Ghouta térségében aktív három iszlamista csoport arról tájékoztatta a BT-t, hogy kész a részt venni a tűzszünetben. Lavrov ezzel kapcsolatban kijelentette:

“Meglátjuk, hogy a gyakorlatban hogyan realizálódik” annak a három szervezetnek a készsége, amely a – Dzsabhat Fatah Al-Sham  elnevezés használatára áttért – dzsihadista Nuszra Fronttal együtt tartózkodik a térségben.

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett: az egyoldalú humanitárius tűzszünetek megmutatják majd, hogy mennyire őszintén törekszenek a megbékélésre azok a kelet-ghoutai fegyveres csoportok, amelyek állítólag elhatárolódnak a Nuszrától.

Vlagyimir Zolotuhin vezérőrnagy, az orosz békítési központ szóvivője egyébként azt közölte, hogy kedden, az első napon, amikor reggel 9 és délután 2 között humanitárius tűzszünetet tartottak, egyetlen békés lakos sem jutott ki Kelet-Ghoutából a terroristák tüzelése miatt.

Lavrov emlékeztetett arra, hogy Aleppóban egy évvel ezelőtt hasonlóképpen menekítették ki a polgári lakosságot. A tartomány kormányzójára hivatkozva közölte, hogy azóta 200 ezren tértek vissza a lakóhelyükre. Az orosz külügyminiszter cáfolta a Dzsaish al-Islam dzsihadista szervezet képviselőjének azt az állítását, amely szerint a 2401-es BT-határozat nem teszi lehetővé a békés lakosság evakuálását.

Orientalista.hu  -MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑