Cadmus fordítás Cadmus

Lavrov: Afganisztán szomszédjainak el kell utasítaniuk a NATO jelenlétét területükön

 Oroszország felszólítja az Afganisztánnal szomszédos országokat, hogy utasítsák el a NATO területükön való jelenlétét – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az iráni, a kínai, a pakisztáni, a tádzsik, a türkmén és az üzbég diplomácia vezetői tanácskozásához intézett videoüzenetében.

“Ismételten felszólítjuk az Afganisztánnal szomszédos országokat, hogy ne engedjék meg az amerikai és NATO-erők katonai jelenlétét területükön, amelyek az afgán terület elhagyása után oda terveznek áttelepülni” – mondta.

Lavrov szerint az Egyesült Államok mindig is csak eszközként kezelte Afganisztánt geopolitikai céljai megoldásához. Mint mondta, vérontáshoz, társadalmi és gazdasági összeomláshoz, valamint humanitárius katasztrófához vezetett, hogy a nyugati államok a saját képükre akarták formálni az országot.

Az orosz tárcavezető arra is figyelmeztetett, hogy Afganisztánból menekültnek álcázott terroristák próbálnak meg beszivárogni a szomszédos országokba. Ez ellen szerinte csak úgy lehet fellépni, hogy normális életkörülményeket teremtenek Afganisztánban, ami fontos előfeltétele az afgánok fokozatosan hazatérésének.

Lavrov szerint Moszkva következetesen síkraszáll egy, az összes jelentős etnikai és politikai csoport képviselőit magában foglaló kormány létrehozása mellett Afganisztánban, és nem fogja ráerőltetni ajánlásait az országra. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország az ENSZ, a Sanghaji Együttműködési Szervezet, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonai tömb minden eszközét mozgósítja a kábítószer-kereskedelem és a terrorfenyegetés elleni harcra.

Megismételte álláspontját, miszerint Afganisztán helyreállításáért a fő felelősséget a NATO-országoknak és az Egyesült Államoknak kell viselniük. Sürgette, hogy az ENSZ koordinációjával kezdődjön humanitárius akció Afganisztán javára, és bejelentette, hogy Oroszország hamarosan gyógyszer- és élelmiszersegélyt küld az országba.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑