Cadmus fordítás Cadmus

Lavrov: eredményesen működik az örmény-orosz-azeri munkacsoport

Eredményesen működik a hegyi-karabahi enklávé gazdasági kapcsolatainak és szállítási útvonalainak kiépítésével megbízott, kormányfőhelyettesek által vezetett háromoldalú, örmény-orosz-azeri munkacsoport – jelentette ki kedden Szergej Lavrov Bakuban.

Azerbajdzsán fővárosában tett látogatása alkalmával az orosz külügyminiszter azeri hivatali partnerével, Ceyhun Bayramovval és Ilham Aliyev államfővel tárgyalt.

A TASZSZ orosz hírügynökség utalt rá, hogy Lavrov előzőleg Jerevánban folytatott megbeszéléseket Hegyi-Karabah helyzetéről, amely miatt tavaly ősszel a két kaukázusi ország háborút vívott egymással.

Lavrov Bayramovval közös keddi sajtótájékoztatóján a résztvevők egyperces csenddel adóztak a keddi kazanyi iskolai támadás áldozatainak.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a szeptember 27-től november 9-ig tartó hegyi-karabahi harcok miatt megszakadt dél-kaukázusi regionális összeköttetések helyreállítása komplex kérdés, amelynek során minden érintett – vagyis nemcsak Örményország és Azerbajdzsán, hanem Oroszország, Törökország és Irán – érdekeit is figyelembe veszik, amelyek az érdekegyensúly megteremtésére törekszenek a térségben.

Bayramov kijelentette, hogy Azerbajdzsán már teljesítette az örmény hadifoglyok átadásával kapcsolatos kötelezettségeit. Megjegyezte, hogy külön csoportokat állítottak fel az áldozatok felkutatására, és az utóbbi fél évben 1600 holttestet adtak át az örmény félnek.

Aliyev egyébként még februárban közölte, hogy a harci cselekmények novemberi lezárását követően kézre kerített “diverzánsok és terroristák” kivételével, akiket már a háromoldalú fegyverszüneti megállapodás novemberi aláírása után fogtak el, minden hadifoglyot átadtak az örmény félnek.

Lavrov a regionális problémákon túl szót ejtett az amerikai-orosz kapcsolatokról is. Emlékeztetett arra, hogy hazája üdvözölte Washington kétoldalú, orosz-amerikai csúcstalálkozóra vonatkozó javaslatát. Kiemelte, hogy a stratégiai stabilitás kérdéseinek a megbeszélés fő témái között kell szerepelniük.

Várják az amerikai fél reagálását, de az első jelzések szerint Washington jelentősen leszűkítené a stratégiai stabilitás témakörében tervezett tárgyalások napirendjét, és a megbeszélésekbe “messze nem minden tényezőt kapcsolna be, amely jelentős befolyással van az ügyek jelenlegi helyzetére ezen a területen” – mondta.

Az orosz tárcavezető felhívta a figyelmet a nácizmus dicsőítésének és az újfasiszta nézetek terjedésének problémájára az Európai Unió és a NATO tagállamaiban, valamint Ukrajnában. Leszögezte, hogy Oroszország ezt a tendenciát a leghatározottabban elítéli.

Említette azt is, hogy Oroszország hamarosan megfigyelői státuszt kaphat az el nem kötelezett országok 120 tagú mozgalmában.

A járványügyi együttműködés kapcsán az azeri tárcavezető megemlítette, hogy a koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcinák első szállítmánya május 2-án megérkezett Azerbajdzsánba. Hangsúlyozta, hogy ez lendületet ad majd az azeri oltási kampánynak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑