Lavrov tűzszünetet követelt a kelet-líbiai házelnökkel tartott találkozóján

Oroszország a Líbia keleti és déli területeit ellenőrző Halífa Haftar tábornokot, a Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnokát támogatja a líbiai belső konfliktusban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azonnali tűzszünetet követelt Líbiában Agila Száleh Íszával, a tobruki székhelyű parlament házelnökével tartott pénteki találkozóján Moszkvában.

„A líbiai konfliktusnak nincs szüksége katonai megoldásra. Az ellentéteket politikai módszerekkel kell rendezni a tárgyalóasztalnál” – jelentette ki.

Lavrov már többször fogadott kelet-líbiai politikusokat az orosz fővárosban.

Oroszország a Líbia keleti és déli területeit ellenőrző Halífa Haftar tábornokot, a Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnokát támogatja a líbiai belső konfliktusban. Haftar 2019 áprilisában hadműveletet kezdett a 2015-ben létrejött, Tripoliban székelő, iszlamista egységkormány ellen, állítása szerint azért, hogy megtisztítsa az országot a szerinte a „kormány hallgatólagos jóváhagyásával ténykedő terroristáktól és zsoldosoktól”, de támadása Tripoli előtt elakadt.

Az egységkormány milíciái június elején ellentámadásba kezdtek, és ellenőrzésük alá vonták az ország teljes nyugati részét.

A fejlemények nyomán Egyiptom június 6-án béketervvel állt elő, amelyet Tripoli azonnal elutasított. A konfliktus szereplői június 10-én az ENSZ közvetítésével tűzszüneti tárgyalásokat kezdtek. Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt.

Az ENSZ akkor bevezetett fegyverembargója gyakorlatilag hatástalan. A tripoli egységkormányt Törökország katonailag támogatja, a rivális Halífa Haftar hadúr pedig, aki a tobruki parlament szövetségese, Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

Az eddigi tűzszüneti tárgyalások sorra zátonyra futottak.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑