2018. 11. 09.

Lazítana a szigoron a ciprusi elnök

Ciprus megosztottságát egy decentralizált szövetségi államszervezet kialakításával javasolta enyhíteni Nikosz Anasztasziadisz. A ciprusi görögök elnöke a közszolgálati televízióban mondott beszédet, a felvetés a török ciprióták rendezési elképzeléseihez közelített, akik egy lazább, viszonylag gyenge központi kormánnyal rendelkező, konföderációs államszervezet kialakítását akarják elérni.

A görög ciprióták viszont eddig erős központi kormánnyal rendelkező, szövetségi államszervezetet követeltek, írta az MTI. Ciprus 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától, és 1974-től megosztott, azóta, hogy a török hadsereg megszállta a sziget északi részét, válaszul a görög ciprióták puccsára, amelynek célja az ország Görögországhoz csatolása volt, és aggodalmat váltott ki a török cipriótákból.

A ciprusi befagyott konfliktus a múlt héten került újra reflektorfénybe, mivel Ankara tiltakozását fejezte ki a ciprusi gázmezőkön zajló kutatások miatt. Kedden Nikosz Hrisztodoulidesz ciprusi külügyminiszter Washingtonban tárgyalt amerikai kollégájával, Mike Pompeóval. Az amerikaiak szerepe kiemelten fontos Cipruson, minthogy az ExxonMobil energiaipari óriáscég is a kutatók között van, amely a Ciprusi Köztársaság – azaz a görögök – által felállított különleges gazdasági zónában dolgozik.

Decemberben tárgyalások kezdődnek a háromoldalú, Görögország, Izrael és Ciprus részvételével zajló megállapodás kibővítéséről az Egyesült Államokkal. Ez már nem csupán gazdasági kérdésekre koncentrálna, hanem politikai és biztonsági ügyekkel is foglalkozna.

A görög Kathimerini című lap szerint a térségbéli változásokat jelzi, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő részt vesz a bulgáriai Várnában zajló négyoldalú, Bulgária, Románia, Görögország és Szerbia által tartott találkozón. A balkáni térségben való hangsúlyosabb izraeli részvétel az amerikai érdekekkel is összhangban van, de szolgálja Izrael vágyát is, hogy közelebb kerüljön az EU országaihoz.

Magyar Idők – Sitkei Levente

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑