Legalább hatszáz civilt gyilkoltak meg tigréi fegyveresek

Legalább hatszáz civilt gyilkoltak meg tigréi fegyveresek a biztonsági erők közreműködésével Mai Kadra városban november 9-én – közölte kedden az Etiópiai Emberi Jogi Bizottság.

Az állami hátterű szervezet jelentése szerint az észak-etiópiai Tigré tartományban elkövetett, feltehetőleg etnikai indíttatású mészárlás során amhara civilek százait késelték és fojtották meg, verték agyon.

Beszámolók szerint egy ifjúsági szervezet tagjai helyi rendőrökkel és fegyveresekkel együtt felkeresték a város azon kerületét, ahol többségében a más etnikumú lakosok élnek, és ott a családja szeme láttára kivégeztek egy földművest, majd felgyújtották a házát.

A Reuters hírügynökség egyelőre nem tudta más forrásból megerősíttetni az erről szóló híreket, ugyanis a tartományban nem működnek a telefonos és internethálózatok.

A tigréi lázadók vezetői korábban tagadták a felelősségüket a vérengzésben.

Kedden a kormányhadsereg azt közölte, hogy számos lázadó letette a fegyvert a korábban bejelentett ultimátumuk hatására. A felkelők ugyanakkor katonai sikerekről számoltak be.

A régióban november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist. Az etióp haderő ezután indított offenzívát a Tigré tartományt uraló TPLF ellen.

A harcokban és légicsapásokban már százak – akár ezrek – veszthették életüket, és mintegy 40 ezren menekülhettek a szomszédos Szudánba.

Az etióp kormányzat nem ismeri el Tigré vezetőjeként a helyben igen népszerű TPLF-t, amely még szeptemberben a központi kormány ellenkezésével dacolva választásokat tartott, hogy legitimálja hatalmát.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑