Cadmus fordítás Cadmus

Légi csapásokat hajtott végre az egyiptomi légierő a Sínai-félszigeten

2019. 07. 22.

Légi csapásokat indított pénteken az egyiptomi légierő a Sínai-félsziget északi részén pénteken, legalább húsz lázadó meghalt.

Magukat megnevezni nem kívánó hivatalos források szerint a légierő az Észak-Sínai Kormányzóság székhelyénél, el-Arísnál, illetve Bir el-Abd település környékén hajt végre bombázásokat, amelyek az iszlamisták feltételezett rejtekhelyeit célozták.

Csütörtökön a félszigeten ismeretlen fegyveresek két merényletet is elkövettek, szerdán pedig Bir el-Abdnál négy embert lefejeztek, és három embert elraboltak.

Az Iszlám Állam terrorszervezet minden esetben jelentkezett elkövetőként.

A zömében beduinok lakta Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilajet Sínai (Sínai Tartomány) nevet.

A biztonsági erők és szélsőséges csoportok, közöttük az Iszlám Állam között azóta heves összecsapások zajlanak. A fegyveresek támadásai általában az egyiptomi biztonsági erők, valamint a kisebbségnek számító keresztények ellen irányulnak.

Az egyiptomi hadsereg tavaly februárban indított offenzívát a terroristák kiűzésére a félszigetről.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑