Cadmus fordítás Cadmus

Légicsapás érte az etiópiai Tigré tartomány fővárosát

2022. 09. 13.

Légicsapás érte kedden az Etiópia északi részén fekvő Tigré régió fővárosát – jelentette be egy helyi kórház illetékese és a kormányellenes erők szóvivője.

A tigréi regionális kormány alig két nappal ezelőtt jelentette be, hogy hajlandó tűzszünetet kötni a központi kormánnyal, és részt venni az Afrikai Unió vezette békefolyamatban.

Getnet Adane ezredes, etióp katonai szóvivő és Legesse Tulu kormányszóvivő egyelőre nem kommentálta a kedden történteket.

Kibrom Gebreselassie, a mekelei Ayder kórház igazgatója azt mondta, hozzájuk egy sebesültet szállítottak be, akit el kellett látni.

Getachew Reda, a tigréi regionális kormány szóvivője arról számolt be, hogy a drónokkal végrehajtott légicsapás a mekelei egyetem üzleti kampuszát érte.

Gebreselassie-t azonban a sebesültet a kórházba szállító ember úgy tájékoztatta, hogy a légicsapás az üzleti kampusz mellett a regionális kormány által működtetett Dimitsi Woyane tévéállomásban is kárt tett.

A tigréi erők és az etióp hadsereg összecsapásai 2020 novemberében kezdődtek. A helyiek azzal vádolják Abiy Ahmed miniszterelnököt, hogy Etiópia régióinak rovására központosítja a hatalmat, ezt azonban Abiy tagadja.

A kormányfő ugyanakkor azzal vádolta meg a korábban az országos politikát uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezette regionális erőket, hogy túl nagy függetlenséget akarnak a tartománynak. Ezt viszont a TPLF tagadja.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑