Cadmus fordítás Cadmus

Légicsapás végzett Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet volt iraki vezetőjével

2020. 05. 27.

A nemzetközi terrorellenes koalíció légicsapással megölte az Iszlám Állam egyik parancsnokát a szíriai Deir-ez-Zór térségében – áll az iraki terrorelhárító egység keddi közleményében, amelyben hozzátették, hogy a terrorista volt a terrorszervezet által korábban meghódított iraki területek „kormányzója”.

A közlemény szerint Mutaz Nomán Abdul-Náif Nedzsm al-Dzsabúri volt a felelős továbbá több, Irakon kívül végrehajtott terrorakció kidolgozásért is. Jahja Raszúl tábornok, az iraki hadsereg egyik szóvivője az INA iraki hírügynökségnek azt mondta, hogy a hádzsi Tejszír néven is ismert al-Dzsabúrinak több személyazonossági irata volt.

Raszúl nem közölte, mikor hajtották végre az akciót az Irakkal szomszédos szíriai tartományban, és egyelőre a nemzetközi koalíció sem reagált az iraki bejelentésre. A közlemény szerint

a koalíció az iraki hírszerzés értesülései nyomán indított a térségben támadást.

A hét végén az iraki biztonsági erők több terrorelhárító akciót hajtottak végre a szíriai határ mentén, és letartóztatták egyebek közt Abdul-Nasszer Kardast, akit az Iszlám Állam meggyilkolt vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadi lehetséges utódjának tartottak. Ezzel kapcsolatban kurd csapatok azt közölték a sajtóval, hogy Kardast ők fogták el néhány hónappal ezelőtt, és a múlt héten adták át az iraki hatóságoknak.

Az elmúlt hónapokban az iraki hadsereg több akciót is végrehajtott a szíriai határnál, illetve az ország északi és középső részén az Iszlám Állam megmaradt csoportjai ellen. Ezeken a területeken a washingtoni Center for Global Policy agytröszt szerint mintegy 4000 terrorista és körülbelül 8000 alvósejt lehet.

Irakból 2017 végén sikerült kiszorítani a korábban hatalmas területeket ellenőrzése alá vonó Iszlám Állam fegyvereseit, de

a terrorszervezet továbbra is képes arra, hogy támadásokat hajtson végre Irakban.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑