Cadmus fordítás Cadmus

Légitámadás ért egy óvodát az etiópiai Tigrében

2022. 08. 28.

Légitámadás ért egy óvodát az etiópiai Tigré tartományban pénteken, többen meghaltak, sokan megsebesültek – tudatták helyi műsorszolgáltatók.

Az ország északi részén lévő Tigré tartományban, ahol az elmúlt napokban kiújultak a harcok, az etióp légierő támadása a Red Kids Paradise nevű óvodát és a környező lakóházakat érte.

Szemtanúk beszámolói és a televíziós tudósítások is alátámasztják, hogy több gyermek és felnőtt is életét vesztette a támadásban, a halálos áldozatok számát ugyanakkor még nem tudni.

A helyi kórház igazgatója a Twitter közösségi médiaplatformon közölte, hogy ők legalább négy halottról tudnak, közülük kettő gyerekről. Bejegyezésében leírta, hogy eddig 13 sebesültet szállítottak kórházba, de folyamatosan újabbak érkeznek.

Az etióp hatóságok még nem reagáltak a történtekre, noha a kormány péntek délelőtt közleményben hívta fel a figyelmet, hogy “fel fog lépni” a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, ezért azt tanácsolta a tartomány lakosokainak, hogy kerüljék el a Tigré területén található katonai létesítményeket.

Az etióp kormány és a vele szembenálló, etnikai alapon szerveződött TLPF között 2020 novemberében történt az első összetűzés. A harcokban, amelyek 2021 júniusa óta elcsitultak, ezrek vesztették életüket. Jóllehet az elmúlt hónapokban elkezdődött a béketárgyalások előkészítése, szerdán ismét kiújultak a harcok Tigré hatóságai és a kormányhadsereg között.

A több mint 115 millió lelket számoló országban a fegyveres konfliktus miatt milliókat érintő humanitárius válság alakult ki, sok ezer ember szudáni menekülttáborokban húzza meg magát.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑