Cadmus fordítás Cadmus

Lekapcsolták az áramot a török ellenzék vezérénél

2022. 04. 22.

A száguldó energiaárak ellen tiltakozott a legnagyobb török ellenzéki párt vezetője, Kemal Kilicdaroglu a villanyszámla kifizetésének megtagadásával, és csütörtökön közölte, hogy talán annyira nem is meglepő módon lakásában kikapcsolták az áramot – írja a Reuters.

A török energiaárak nem csupán az általános európai drágulás, de az ország fizetőeszközének elértéktelenedése miatt is nőttek. Az ellenzéki vezető a fizetés megtagadásával azok hangja kívánt lenni, akik az új árakat nem képesek megfizetni, miután márciusban éves szinten 61 százalékos volt éves szinten a török infláció. A politikus februárban közölte, hogy nem fogja villanyszámláját kifizetni, amíg vissza nem vonják az áremeléseket.

Kilicdaroglu csütörtökön arról beszélt, hogy felesége értesítette az áram lekapcsolásáról és arról, hogy annak ára 3 év alatt 400 százalékkal nőtt. Elmondta azt is, hogy közel 3,5 millió felhasználó járt hozzáhasonlóan, ám ezen állítását nem támogatta meg az információ forrásával.

Mindenesetre az elszabaduló infláció nyomot hagyott az országot vezető Erdogan népszerűségén, akinek a 2023. nyarán esedékes elnökválasztáson Kilicdaroglu lehet az egyik kihívója.

Az évek óta kétszámjegyű infláció csökkentette a háztartási megtakarításokat és kereseteket, és a boltosoktól az önkormányzatokon át a vallási szervezetekig sokan szólaltak fel az emelkedő energiaárak ellen is. A török líra az elmúlt évben 44 százalékot veszített értékéből az amerikai dollárral szemben, főként az ország unortodox monetáris politikája miatt.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑