Cadmus fordítás Cadmus

Lelőttek egy izraelit Hebronban, a támadó házát lerombolják

2022. 10. 31.

Egy palesztin merénylő agyonlőtt egy izraeli férfit, és négy másik embert megsebesített szombat este Ciszjordániában, Hebron város szomszédságában. A palesztin harcost az izraeli biztonságiak lelőtték – jelentette a helyi média.

A merénylőt Mohammed al-Dzsabarinak hívták, egy hebroni általános iskolában tanított és a Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak volt a tagja a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynetnek az értesülése szerint.

A katonai rádió közlése szerint a támadó gyógyíthatatlan beteg volt, és tisztában volt egészségi állapotával. A merénylet egy palesztin boltban történt, ahol a környéken élő izraeli telepesek is rendszeresen vásároltak.

Az izraeli hadsereg már vasárnap hajnalban felmérte al-Dzsabari hebroni otthonát, melyet várhatóan lerombolnak majd a helyi gyakorlatnak megfelelően, elrettentés céljából.

Őrizetbe vették a palesztin férfi  egyik testvérét, akit azzal vádolnak, hogy részt vett a támadásban. Al-Dzsabari másik bátyját korábban fogva tartották egy izraeli börtönben, majd szabadulása után a Gázai övezetbe telepítették a Gilad Salit nevű izraeli katona fogolycsere-megállapodásával, 2011-ben – írta meg az MTI.

Al-Dzsabarinak három gyermeke volt, s egy izraeli biztonsági ember azt mondta, hogy végstádiumban lévő rákbeteg volt, és csak néhány napja volt hátra, amikor szombat este végrehajtotta támadását az izraeliek ellen.

Az izraeli biztonsági erők idén eddig több mint 130 palesztint öltek meg Ciszjordániában, illetve Kelet-Jeruzsálemben, a legtöbbet 2015 óta. A hadsereg szerint a legtöbbjük fegyveres volt, akik rajtaütésben haltak meg, de életüket vesztették kődobáló fiatalok és vétlen emberek is.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban szállta meg  Jordániától Ciszjordániát, ahol több mint 130 illegális  települést alakított ki, noha a nemzetközi jog tiltja civilek be- és kitelepítését háborúban elfoglalt területekre. A palesztinok Ciszjordániában és a Gázai övezetben, kelet-jeruzsálemi fővárossal szeretnék létrehozni saját államukat.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑