Lemondott az örmény miniszetelnök

Bejelentette kedden lemondását ígéretéhez híven Nikol Pasinján örmény kormányfő, hogy felgyorsítsa az általa szorgalmazott előrehozott választásokhoz vezető folyamatot.

„Benyújtom lemondásomat” – mondta Pasinján a lakossághoz intézett televíziós üzenetében. Tájékoztatott továbbá, hogy az előrehozott választások megtartásáig ideiglenes miniszterelnökként folytatja feladatai ellátását.

Pasinján, aki az országot megbénító tüntetéssorozat nyomán májusban foglalta el a miniszterelnöki széket, az Armenpress örmény hírügynökségnek már a múlt héten azt mondta: az előrehozott választásokat december 9-10-én meg kell tartani, viszont ez csak akkor történhet meg, ha október 16-ig lemond.

Bár Pasinján a kormányfő, a törvényhozás jelenleg is elődje, Szerzs Szargszján pártjának, az Örményország Köztársasági Pártjának (HKK) ellenőrzése alatt áll, a Pasinján által többedmagával vezetett liberális politikai szövetség mindössze kilenc hellyel rendelkezik benne.

Pasinján volt a Szargszján távozását kiváltó tüntetések szervezője. Az április 17-én miniszterelnökké választott Szargszján – aki azt megelőzően tíz évig a kaukázusi ország államfője volt – április 23-án mondott le a tiltakozások hatására.

Pasinján keddi lemondását követően a parlamentnek új miniszterelnököt kell választania, az örmény törvények értelmében pedig két meghiúsult szavazás automatikusan előrehozott választásokhoz vezet.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Pasinjánnak sikerült meggyőznie ellenfeleit, hogy ne jelöljenek senkit a miniszterelnöki posztra, a hónap folyamán pedig hívei ezreit szólította a parlamenthez, hogy rákényszerítse ellenfeleit az előrehozott választások elfogadására.

Örményországban 2022-ben tartanak legközelebb parlamenti választásokat.

Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑