Cadmus fordítás Cadmus

Létezik a migráns-taxiztatás

Az úgynevezett migráns-taxiztatás igenis létezik – jelentette ki a szicíliai államügyész egy olasz lapnak. Úgy fogalmazott: biztos benne, hogy az embercsempészekkel egyeztetve dolgoznak a Földközi-tengeren a különböző civil szervezetek. Amelyek mögött pedig Soros György állhat.

A kedvező időjárás miatt ismét egyre többen érkeznek a Földközi-tengeren keresztül Európába. A migránsok a legtöbbször tengeri hajózásra alkalmatlan csónakokban indulnak útnak, így gyakran szenvednek balesetet. Az olasz parti őrség rendszeresen menti ki őket a vízből.

Olaszországban hetek óta téma, hogy a migránsokat egyes civil szervezetek szállítják Európába. A civilek Líbiánál felveszik a bevándorlókat és az olasz partokhoz viszik őket, közben pedig az embercsempészekkel is egyeztetnek. A jelenségre már a Frontex, vagyis az uniós határvédelmi ügynökség is felhívta a figyelmet.

Létezik a taxiztatás

Az üggyel kapcsolatban most egy szicíliai államügyész is nyilatkozott. Egy olasz lapnak azt mondta: bizonyítani lehet, hogy az úgynevezett migráns-taxiztatás létezik. Vagyis most már biztos, hogy az embercsempészekkel egyeztetve dolgoznak a tengeren a különböző civil szervezetek, amelyek mögött Soros György állhat – tette hozzá.

Jelenleg legalább tíz nem kormányzati szervezet tevékenykedik a Földközi-tengeren Líbia partjainak közelében.

Az olasz ellenzéki pártok panaszt nyújtottak be az olasz igazságügyi hatóságokhoz és felszólították a belügyminisztert, hogy számoljon be a parlamentben ezeknek a szervezetek a szerepéről.

Közben a szárazföldi útvonalon is nagy nyomás nehezedik Európára. Jelenleg a legtöbben Belgrádban várakoznak, ahol a migtánsok azt mondták, őket is rendszeresen segítik embercsempészek.

– 300 eurót fizettem az ügynöknek, hogy Belgrádba jussak Presevóbol. Elfogyott a pénzem. Amit otthonról küldenek csak 4-5 napra elég, vagyis egy próbálkozásig valamelyik határon – mondta egy pakisztáni fiú.

Bár korábban a célországokig Magyarországon keresztül vezetett a fő migráns útvonal, most már – a jogi határzár életbelépése óta – inkább Horvátország és Románia felé kísérleteznek a bevándorlók. Itthon a hétvégén összesen tizenhat határsértőt tartóztattak fel a hatóságok.

Orientalista.hu – (M1, Hirado.hu)

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑