Cadmus fordítás Cadmus

Libanonban megkezdődött a parlamenti választás

Megnyíltak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek Libanonban, ahol kilenc év után most tartanak először parlamenti választásokat.

A mintegy 3,7 millió szavazásra jogosult – megerősített biztonsági intézkedések mellett – közép-európai idő szerint este hat óráig adhatja le voksát, a 15 választókörzet eredményeit várhatóan hétfőn teszik közzé.

Az AFP francia hírügynökség előrejelzése szerint a 128 fős törvényhozásban várhatóan a hagyományos pártok – közöttük a Szíriával és Iránnal szövetséges befolyásos síita iszlamista párt, a Hezbollah – lesznek többségben.

A fő verseny a nyugati országok támogatását élvező, Saad Al-Haríri szunnita politikus vezette pártszövetség és a síita Hezbollah között dől majd el.

Az elmúlt években az ország sorozatos politikai válságokat élt át, és ha hajszálnyira is, de a kényes geopolitikai helyzete ellenére – a háború dúlta Szíria, valamint Izrael között – sikerült elkerülnie az erőszak elterjedését.

Libanonban a mély nézetkülönbségek, sőt néha ellenségeskedés ellenére az egymással versengő politikai erők konszenzussal hozzák meg a fontosabb politikai döntéseket. Erre emlékeztetett szombat este a BBC arab nyelvű műsorának adott interjújában Michel Aún köztársasági elnök is.

„Közmegegyezéssel hozott döntésekkel dolgozunk. (.) Ha győzünk, mindnyájan győzni fogunk. Ha veszítünk, mind veszíteni fogunk” – jelentette ki az államfő.

Legutoljára 2009-ben tartottak Libanonban parlamenti választásokat. A törvényhozás – egyebek mellett a szíriai polgárháború kiszélesedése jelentette biztonsági veszélyekre hivatkozva – három alkalommal hosszabbította meg a saját mandátumát.

Hetvenhét listán összesen 596 jelölt – közöttük 86 nő – indul az első alkalommal tartott arányos (pártlistás) választáson. A képviselői helyek elosztását is a különböző felekezetek közötti bonyolult elosztási rendszer szabályozza, amely tiszteletben tartja az iszlám és a keresztény képviselők közötti paritás elvét.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑