Cadmus fordítás Cadmus

Libanonban törvényt fogadtak el a banktitkok lazításáról

2020. 05. 29.

Jogszabályt fogadott el csütörtökön a libanoni parlament a banktitkok lazításáról annak érdekében, hogy az ország hatékonyabban tudja felvenni a küzdelmet a korrupcióval szemben.

Az intézkedés lehetőséget ad arra, hogy a hatóságok vizsgálódhassanak egykori és jelenleg hivatalban levő tisztségviselők – köztük kormánytagok és parlamenti képviselők – bankszámláiban.

Az ellopott közpénzek visszaszerzése volt a tavaly október óta a libanoni font elértéktelenedése és a magas megélhetési költségek ellen tüntető tömegek egyik fő követelése. A demonstrálók azzal vádolták a hatalmi elitet, hogy a széles körben elterjedt korrupció és a szakszerűtlen irányítás miatt a gazdasági összeomlás szélére juttatták az országot.

Az utóbbi évtizedekben a banktitkokra vonatkozó szabályoknak köszönhetően Libanon a “közel-keleti térség Svájca” lett: az arab világban sokan kifejezetten azért választották a libanoni bankokat, mert ott adataik rejtve maradhattak.

A libanoni nemzeti hírügynökség jelentése szerint az új törvény értelmében a korrupcióellenes hivatalnak és a központi bank különleges nyomozó testületének ezentúl joga lesz vizsgálódni állami tisztségviselők bankszámla-ügyeiben.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑