Cadmus fordítás Cadmus

Libanonért hirdetett imanapot Ferenc pápa

Nemzetközi imanapot hirdetett meg Libanonért szeptember 4-re Ferenc pápa a szerdai általános audiencián, amely az első volt február 26. óta, melyet az egyházfő hívők jelenlétében tartott meg.

Ferenc pápa böjtöléssel egybekötött egyetemes imára szólította fel egyházát, amelyet Bejrútnak ajánl a szolidaritás jeleként. Az egyházfő csatlakozásra kérte a többi vallás tagjait is. Ferenc pápa felhívása végén egy libanoni zászlót is kézbe vett.

Bejelentette, szeptember 4-án Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár személyesen jelen lesz Bejrútban, “ő fogja közvetíteni a lakosság iránti közelségemet” – jelentette ki Ferenc pápa. Az egyházfő megjegyezte, hogy konkrét lépésekkel is segítik Libanont, többek között jótékonysági kezdeményezésekkel.

Az egyházfő az imádságnak szentelt napot egy hónappal az augusztus 4-én, a bejrúti kikötőben történt robbanás után jelölte ki. Mintegy háromezer tonna, felügyelet nélkül tárolt ammónium-nitrát robbant fel. A katasztrófában a város egy része teljesen megsemmisült, több százan veszítették életüket, több ezren megsérültek. A tragédia politikai és társadalmi feszültséghez vezetett.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy Libanont és lakosságát már számtalan tragédia sújtotta, most azonban “végzetes veszély fenyegeti az ország fennmaradását”.

Libanont nem lehet magára hagyni – jelentette ki a pápa. Hozzátette: Libanon több mint száz évig a remény országának számított. “Történetük legsötétebb időszakaiban is a libanoniak megőrizték Istenbe vetett hitüket, és bizonyították, hogy képesek országukat a tolerancia, az egymás iránti tisztelet, az együttélés földjévé tenni, példaként az egész térség számára” – mondta Ferenc pápa.

A szerdai általános audiencia az első volt, amelyet az egyházfő 189 nap elteltével ismét a hívők jelenlétében tartott. Az utolsó alkalom február 26-án volt.

Előzetes foglalással ötszázan vehettek részt az audiencián, amelyet nem a Szent Péter téren, hanem a Vatikán falain belül, a pápai paloták jóval kisebb, San Damaso-udvarán tartották. Beszédében a pápa hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány rámutatott az emberek közötti szolidaritás szükségességére.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑