Cadmus fordítás Cadmus

Liberman: Netanjahu ügyében a bíróságnak kell döntenie

 

Avigdor Liberman a Jiszráel Beitenu vezetője szerint Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök korrupciós ügyeit a bíróságra kell bízni, ezzel azt sugallva, hogy nem fogja támogatni az erőfeszítéseket a Knesszetben, hogy Netanjahu parlamenti mentelmi jogot kapjon.

Avichai Mandelblit főügyész csütörtökön továbbította a 63 oldalas vádiratot Netanjahu ügyvédeinek és a Knesszet szóvivőjének, Juli Edelsteinnek, hogy megkezdődhessen Netanjahu parlamenti mentelmi jogának megszüntetési folyamata.

A törvény szerint Netanjahunak 30 nap áll rendelkezésére, hogy felkérje a Knesszetet, hogy ne szüntesse meg a parlamenti mentelmi jogát. Mivel a Knesszet alig működik a választások utáni aktuális patthelyzet közepette, a folyamat hosszú időt vehet igénybe.

A törvény nem mondja ki egyértelműen, hogy egy vádemelés alatt álló miniszterelnöknek le kell mondania. Csak akkor köteles, ha megfellebbezhetetlen bírósági döntés születik az ügyében.

Ez az első alkalom Izrael történelmében, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök ellen vádat emeltek.

„Remélem, hogy ennek a folyamatnak a végén a miniszterelnök olyan tisztán kerül ki, mint a hó, de az egyetlen hely, ahol erre sor kerülhet, az a bíróság,” mondta Liberman a pártja frakcióülésén a Knesszetben.

„Szerintem az egyetlen dolog, amely elfogadható Izrael polgárai számára, a bírósági döntés lesz. Bármely más ennek megoldására tett kísérlet a Knesszetben károsítja a lakosság bizalmát a rendszerben.”

A Jiszráel Beitenu 8 szavazata nélkül Netanjahu valószínűleg nem lesz képes megszerezni a többség támogatását a mentelmi jogának érvényesítéséhez.

Újkelet.live

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑