2017. 04. 27.

Líbia egyetlen női testépítője a nemzetközi színtérre készül (videó)

Fathia Al-Amamy a háború dúlta Libia egyetlen női testépítője. Idén nyáron egy fehéroroszországi nemzetközi versenyen képviseli majd hazáját. Ezekben a hetekben ideje nagyrészét súlyok emelgetésével tölti a 48 éves hölgy egy edzőteremben.

A társadalmi szerepeket tekintve mélyen konzervatív észak-afrikai országban nem edzhetnek együtt férfiak és nők. Külön női edzőterem viszont nincs Líbiában, így komoly szervezést igényel Fathia felkészülése, aki – nem mellékesen – edzői képesítéssel is rendelkezik. A testépítéssel 2012-ben kezdett komolyabban foglalkozni akkor, amikor országa egyre mélyebbre süllyedt a polgárháború borzalmaiba.

– Istennek hála, én vagyok Líbia első női országos bajnoka. Először 2012-eb jutottam be a keleti régió döntőjébe. 2017-ben már az országos bajnokságon győztem és állhattam a dobogó tetejére. Most pedig az első nemzetközi megmérettetés előtt állok. Fehéroroszországban képviselhetem hazámat Ramadan idején.

Anamy családja és barátai támogatják őt céljaiban, büszkék arra, hogy egy jámbor muzulmán hidzsábban versenyez.

Edzője, Mohamed el-Waseea reméli, hogy a líbiai szakszövetség is Anamy mögé áll, és számíthat versenyzője a támogatásukra.

– Ez a legelső alkalom, hogy egy líbiai nő nemzetközi eseményen áll rajthoz, ezért nagyon bízom a sportszövetség anyagi, szakmai, és erkölcsi támogatásában – nyilatkozta Waseea. A dolgok lassan változnak országunkban. De ha csak a felszerelés, a ruházat és az étrendkiegészítők terén kapunk némi segítséget, meg egy-két jó szót, már az hatalmas plusz motivációt jelentene – tette hozzá.

Orientalista.hu – Euronews

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑