Cadmus fordítás Cadmus

Líbia: Szárazföldön is harcolnak amerikaiak az IÁ ellen

2016. 08. 10.

Az amerikai hadsereg kommandósai közvetlen szárazföldi támogatást is nyújtanak – most első ízben – Líbiában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen harcoló erőknek, összehangolják az amerikai légicsapásokat és hírszerzési információkat szolgáltatnak – írta szerdán internetes kiadásában a The Washington Post című amerikai napilap.

Névtelenül nyilatkozó amerikai és líbiai illetékesekre hivatkozva azt írta, hogy a kis létszámú elitegység jelenléte – a helyszínen tartózkodó brit katonák mellett – a tengerparti Szirt városánál elmélyíti a Nyugat szerepvállalását az IÁ ottani, legerősebb szárnya elleni harcban.

Robyn Mack, az amerikai hadsereg afrikai hadműveleti erőinek (AFRICOM) szóvivője azt mondta a lapértesülésre reagálva, részletek említése nélkül, hogy amerikai katonai tisztségviselők kis számban folytatják a „ki-be járást” Líbiába és onnan a helyi erőkkel történő információcsere érdekében.

A szélsőséges iszlamisták líbiai fellegvárának számító Szírt város Tripolitól, a fővárostól 450 kilométerre keletre fekszik. Az amerikai hadsereg augusztus elsején kezdett légicsapásokat az IÁ ottani állásai ellen, hogy támogatást nyújtson a líbiai egységkormány katonáinak a dzsihadisták elleni harcban. A légicsapások a líbiai nemzeti egységkormány kérésére, Barack Obama amerikai elnök engedélyével kezdődtek. Azóta amerikai gépek mintegy harminc célpontra mértek légicsapásokat.

Líbia mély káoszba süllyedt Moammer Kadhafi  hatalmának 2011-es megdöntése után. A kialakult hatalmi és biztonsági űr betöltésére hatalmi harc kezdődött a rivális milíciák között, megvetette a lábát az országban az Iszlám Állam is, az al-Kaidával szövetséges szervezetekhez hasonlóan. 2014 óta az országban két kormány és két parlament működött – az egyik a nyugati, a másik a keleti régiókban. Az ENSZ közvetítésével decemberben született megállapodás az elnöki tanács és az egységkormány létrehozásáról.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑