Cadmus fordítás Cadmus

London nem ismeri el a tálib vezetést

A brit kormány nem ismeri el az Afganisztánban hatalomra jutott tálib vezetést, de “kapcsolattartásra” készen áll – mondta hétfőn Dominic Raab brit külügyminiszter.

Raab, aki a londoni alsóházban tartott tájékoztatást a képviselőknek az afganisztáni helyzetről, kijelentette: Nagy-Britannia “gondosan kalibrálja” majd cselekedeteit, ahhoz mérve, hogy a tálibok milyen döntéseket hoznak és mit tesznek.

Hozzátette: London számonkéri a tálibokon az általuk tett vállalásokat egyebek mellett a terrorizmus, az ország szabad elhagyása és a humanitárius segélyek eljuttatása ügyében, és ehhez a rendelkezésére álló összes politikai, gazdasági és diplomáciai eszközt kész felhasználni.

Nem sokkal korábban, ugyancsak a londoni alsóházban Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette: ha az új kabuli rezsim nemzetközi elismerésre törekszik és hozzá akar jutni a külföldi számlákon befagyasztott több milliárd dollárnyi tőkéhez, akkor nem szabad megengednie, hogy Afganisztán újból a terrorizmus melegágyává váljék.

Előző nap, a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva Sir Nick Carter tábornok, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke is olyan értelmű nyilatkozatot tett, hogy a tálib vezetés feltételekkel juthat csak hozzá a külföldön lévő afganisztáni vagyoneszközökhöz.

Carter – alig burkolt utalást téve a külső nyomásgyakorlási lehetőségekre – elmondta: több mint 9 milliárd dollárnyi afgán tőke van amerikai bankokban, és erre a pénzre “Afganisztánnak szüksége lesz”.

Hozzátette: “megfelelő magatartás” esetén a tálib vezetés kaphat külső segítséget.

Hétfői alsóházi tájékoztatójában Dominic Raab kijelentette: London igyekszik a lehető legnagyobb számban megnyerni a világ befolyásos országait annak a törekvésnek, amelynek célja maximális mérséklő hatású befolyás gyakorlása a tálib vezetésre.

A brit külügyminiszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nemzetközi közösségnek alkalmazkodnia kell az Afganisztánban kialakult “új realitáshoz”.

Nem sokkal korábbi alsóházi felszólalásában Boris Johnson miniszterelnök azt mondta: ha valaki arra a kijelentésre ragadtatná magát, hogy a nyugati szövetségesek az elmúlt húsz évben semmit nem értek el Afganisztánban, el kell neki mondani, hogy a brit és a szövetséges fegyveres erők tették lehetővé, hogy 3,6 millió afganisztáni lány járhat jelenleg iskolába, és ez idő alatt a nyugati világ védve volt az al-Kaida terrorhálózat támadásaitól.

Johnson hangsúlyozta: az elmúlt húsz évben 150 ezer brit katona fordult meg Afganisztánban, és erőfeszítéseiknek köszönhetően ebben az időszakban sem Nagy-Britanniában, sem egyetlen más nyugati országban nem történt Afganisztánból kiinduló terrortámadás.

Húsz embert szűrtek ki a Németországba menekített afgánok biztonsági átvilágításán

Húsz embert szűrtek ki a kabuli katonai kimenekítő műveletek révén Németországba jutott több mint négyezer afgán állampolgár biztonsági átvilágításán hétfőn közölt német kormányzati adatok szerint.

A szövetségi belügyminisztérium új összesítése alapján eddig 4921 olyan ember érkezett Németországba, akiket a német hadsereg (Bundeswehr) vagy valamely szövetséges ország hadserege menekített ki az afgán fővárosból az augusztus közepén történt tálib hatalomátvételtől a hónap végéig folytatott műveletekben.

A 4921 ember közül 469 német és 4129 afgán állampolgár van. A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség a belépéskor végzett ellenőrzésen az afgánok közül húsz “biztonságilag releváns személyt” szűrt ki – ismertetette Alina Vick, a belügyminisztérium szóvivője a kormány szóvivőinek berlini tájékoztatóján.

Hozzátette, hogy az illetékes hatóságok mind a húsz ember esetében megteszik a szükséges intézkedéseket. Az egyes esetekről nem közölt részleteket, de jelezte, hogy a biztonsági relevancia nem mindig törvénysértést jelent. Mint mondta, sokféle ok miatt soroltak embereket a biztonsági szempontból külön figyelmet érdemlő személyek közé.
“Beutaztak többek között korábbi afgán kormánytagok, és olyan személyek is, akikről vannak rendőrségi információk” – mondta a szóvivő.

Német lapok beszámolói szerint Horst Seehofer belügyminiszter a napokban egy szűk körben tartott sajtóbeszélgetésen ismertetett egyes eseteket. Elmondta, hogy a Kabulból kimenekített és Németországba szállított afgánok közül kiszűrtek nemi erőszak miatt elítélt bűnözőket, mások hamis papírokkal próbálkoztak, és találtak négy olyan embert is, akiket korábban éppen Németországból toloncoltak vissza a hazájukba törvénysértés miatt.

Kifejtette, hogy Kabulban vészhelyzet alakult ki, és az ilyen helyzeteket a bűnözők mindig kihasználják. “Az egyik oldalról sürgetik, hogy ‘nyissam ki a kapukat, hadd jöjjenek’, a másik oldalról viszont bírálnak, ha a biztonsági ellenőrzést csak akkor végzik el, amikor az emberek belépnek Németországba, és kiderül, hogy nemkívánatos személyek is bejutottak” – mondta a miniszter.

Német sajtóértesülések szerint az egyik kiszűrt afgán állampolgár miniszter volt a hazájában, többen pedig azért akadtak fenn az ellenőrzésen, mert a nevük szerepel a terrorelhárításért felelős szövetségi és tartományi hatóságok közös adatbázisában.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑