Cadmus

Macron külön is felszólította Izraelt

Emmanuel Macron francia elnök felszólította Izraelt, hogy tegyen le annexiós terveiről Ciszjordániában – közölte az államfő hivatala pénteken.

A párizsi elnöki hivatal közleménye Macron és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtöki telefonbeszélgetését összegezte.

Macron figyelmeztette Netanjahut, hogy a „palesztin területeken” létrehozott zsidó települések bekebelezése

„ellentétes lenne a nemzetközi joggal, és veszélybe sodorná a kétállami megoldást, illetve az igazságos és tartós béke megteremtésének lehetőségét izraeliek és palesztinok között”.

A francia elnök egyúttal leszögezte: országa eltökélten támogatja Izrael biztonságát, és rendíthetetlenül fáradozik a közel-keleti feszültségek enyhítése érdekében. Macron hangsúlyozta, hogy a két országot a barátság és a bizalom köti össze, amelynek fenntartásához ragaszkodik.

A francia kormány június végén figyelmeztette Izraelt: a szóban forgó területek annexiója hatással lehet kapcsolatára az Európai Unióval. Egyúttal jelezte:

Párizs továbbra is kész elismerni a palesztin államot, ha eljön az idő.

Franciaország, Németország, Egyiptom és Jordánia múlthét kedden ismételten felszólították Izraelt, hagyjon fel terveivel. Nagy-Britannia szintén ellenzi az annexiót.

Neokohn.hu

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑