Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Magukra maradt gyerekek élnek a romok között a háború tépázta Kelet-Aleppoban

2017. 02. 12.

A szíriai Aleppoban tapasztalt pusztítás és humanitárius krízis elképzelhetetlen mértékű; a város egyes részei olyanok, mintha nukleáris támadás után lennénk. A Caritas Internationalis kommunikációs igazgatója, Patrick Nicholson friss élményeit osztja meg.

A Caritas kommunikációs vezetője „az emberi képzelőerőt meghaladó” mértékű pusztításról beszél a Vatikáni Rádió angol nyelvi szerkesztőségének adott interjúban; Kelet-Aleppo egyes körzeteiben mintha nukleáris bomba robbant volna. Egy összeomlott ház romjai között hat gyermeket találtak, akik magukra hagyatva próbáltak gondoskodni egymásról; a legnagyobb köztük tienkét éves, a legkisebb mindössze kilenc hónapos volt.

A Caritas Internationalis és más segélyszervezetek továbbra is mindent megtesznek azért, hogy felhívják a figyelmet a kétségbeeejtő humanitárius válságra a szíriai Aleppoban, amely a polgárháború egyik fő hadszíntere volt. A városban 1,8 millió ember nem jut vízhez; a keleti városrészekben pedig, amelyeket csak tavaly decemberben adtak fel a lázadók, még rosszabb a helyzet: élelem alig van, nincs áramszolgáltatás és fűtés, és teljes negyedek dőltek romba.

Patrick Nicholson saját szemével látta számos természeti katasztrófa, többek között a 2006-os cunami és több földrengés következményeit, de az Aleppo keleti részén látott pusztítás bármelyiket meghaladta. A város számtalan lakója kilátástalan helyzetben él, híján az alapvető élelmiszereknek, a tiszta víznek, fűtésnek, megfelelő hajléknak; nem részesülnek orvosi ellátásban – létszükséglet, hogy humanitárius segélyek érkezzenek.

Miközben a Caritas-csapattal járták végig Kelet-Aleppot, találtak rá a hat gyerekre, akik szülők nélkül éltek hajdani otthonuk romjai között. Az, hogy a kilenc hónapos kisbaba életben maradt ebben a helyzetben, ilyen körülmények között, csodaszámba megy – hangsúlyozta Nicholson. Ugyanaznap találkoztak másik három gyermekkel, akik hasonlóan magukra hagyatva éltek – a helyzet, sajnos, nem egyedi a háború tépázta városban.

A kilátástalan körülmények ellenére sokan tesznek tanúságot szolidaritásukról, gondoskodnak azokról, akiknek semmijük nem maradt, és próbálják a béke és kiengesztelődés légkörét megteremteni a városban, amely a szíriai polgárháború iszonyatának a jelképévé vált.

Orientalista.hu – (Magyar, Kurír, Radiovaticana)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑