Cadmus fordítás Cadmus

Magyar asztronauta arab rakétával indulhat a világűrbe

 

Az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország megerősíti együttműködését az űriparban. Egy közös űrexpedíciót is terveznek 2024-ig, amelyre magyar asztronautát delegálnának, a járművet pedig Dubaj biztosítaná – írja a SatelliteProME.

A dubaji űrügynökség főigazgatója a Dubaji Expo 2020 rendezvény magyar pavilonjában találkozott Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal.

Az Egyesült Arab Emírségek Magyarország mellett még Észtországgal kötött megállapodást, velük többek között a műholdgyártásban, a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság területén kívánnak együttműködni.

Korábban a Világ Gazdaságnak az űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy az Európai Űrügynökség programjába több mint 170 magyar jelentkezett, illetve körülbelül 40 olyan magyar cég van, amely a tevékenységét részben vagy egészben az űrszektorra alapozza.

Észtország 2015 óta tagja az Európai Űrügynökségnek, az idén óriási előrelépést tett az iparban. Január 11-én bejelentették, hogy Észtország kamerákat biztosít a Maxar Technologies számára a NASA Artemis holdprogramjához. A kamerák fontos részét képezik annak a programnak, amely 2024-ben embereket szállít a Holdra, és egy napon holdtelepet hoz létre.

Az Egyesült Arab Emírségek a közelmúltban új tervet jelentett be, többek között a Vénusz és a Mars közötti aszteroidaöv felfedezését ütemezik.

A tervezett projekt 2028-ban indul, amely a 3,6 milliárd kilométeres útja során próbára teszi az Egyesült Arab Emírségek tudományos és műszaki kapacitásait is.

VG.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑