Magyar politikus az egymillió menekült országában

Nyolc napon át ismerkedik személyesen az egyik legtöbb menekültet befogadó afrikai országgal Hölvényi György fideszes európai parlamenti képviselő. Etiópiában összesen 900 ezer menekült él húsz menekülttáborban; mindannyian fegyveres konfliktusok, a szárazság vagy üldöztetés miatt kényszerültek elhagyni hazájukat, az Etiópiával szomszédos Szudánt, Dél-Szudánt, Eritreát vagy Szomáliát. Ők azok a menekültek, akik nem a világ másik végében akarnak szerencsét próbálni, mindent hátrahagyva, hanem a hazájukba szeretnének majd hazatérni. Ezért maradnak minél közelebb otthonaikhoz és szeretteikhez.

Mindebben igyekeznek segíteni az egyházak, karitatív szervezetek és a magyar kormány is. Magyarország a Hungary Helps programban egy etiópiai menekülttábor és egy szegénykórház fejlesztését támogatja, illetve ösztöndíjat biztosít etióp fiataloknak, akik tanulmányaik befejezése után hazatérnek hazájukba. Hölvényi György a héten egyházi vezetőkkel, politikai döntéshozókkal és menekültekkel találkozik, hogy a helyszínen gyűjtsön tapasztalatokat és információkat arról, miben tudja segíteni az afrikai országot az Európai Unió, ezzel is visszaszorítva az Európát egyre nehezebb helyzet elé állító menekültáradatot.

Magyarország a migráció kérdésében mindig is azon az állásponton volt: nem akkor segítünk a menekülteken, ha mindenkit befogadunk – és ezzel újabb százezreket, milliókat ösztönzünk arra, hogy életüket is kockáztatva vágjanak neki a tengernek, kiszolgáltatva magukat és családjaikat az embercsempészeknek –, hanem akkor, ha saját hazájukban segítjük a stabilitást és az élhető ország megteremtését. A magyar kormány iskolák, kórházak, templomok építésével, lerombolt városok újraépítésében való segítségnyújtással már eddig is nagyon sokat tett a legtöbb menekültet kibocsátó országokért. Ugyanakkor vallja, hogy igazán hathatós segítséget akkor lehetne elérni, ha egységes lenne az európai álláspont, és a tagállamok közösen, vagyis az Európai Unió tenne nagyobb erőfeszítést a lerombolt országok újjáépítéséért és egy élhetőbb harmadik világ megteremtéséért. Ennek a politikának az egyik magyar követe Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a Fidesz és az Európai Néppárt tagja, aki nem több ezer kilométerről akarja megmondani, mi a jó megoldás, hanem diplomáciai utak során, az érintettekkel való személyes találkozók, tárgyalások által gyűjt információkat és általuk szerez tapasztalatokat. Ez teszi a közel-keleti, sőt, immár afrikai problémák valódi szakértőjévé is a politikust. A menekültválság első nagy hullámai idején több alkalommal is Szíriában járt. Akkoriban a háborúk elől innen indultak el a legtöbben Európa felé. Most pedig, amikor Afrika lett a legnagyobb kibocsátó ország, egy olyan afrikai országba vette az irányt, ahol annak ellenére, hogy hárommillió otthontalant, belső menekültet látnak el, menedéket nyújtanak a szomszédos országokból hazájukat elhagyni kényszerülőknek. Ez az ország Etiópia, amelynek kormányfője idén a Nobel-békedíjat is méltan érdemelte ki.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

PestiSrácok

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑