Cadmus fordítás Cadmus

Magyarok a Selyemúton – az Akadémiai Könyvtár Keleti Gyűjteményének kiállítása

Stein Aurél, az MTA tiszteleti tagja, valamint az Akadémia alapítójának, Széchenyi Istvánnak a fia, Széchenyi Béla keleti felfedezőútjait mutatja be az a kiállítás, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteménye és az Ybl Budai Kreatív Ház rendezett „Magyarok a Selyemúton – a Széchenyi-expedíció és Stein Aurél” címmel.

A Selyemút – a Kínát a Földközi-tenger mellékével összekötő eurázsiai közlekedési útvonal – nem csupán kereskedelmi célokra szolgált, hanem a Nyugat és a Kelet nagy civilizációinak találkozási pontja volt. A Kr. e. 2. századtól kezdődően több mint egy évezreden át selymet, luxuscikkeket és egyéb kereskedelmi árukat szállítottak és cseréltek az út menti városokban, oázisokban, de egyben eszmék, vallási tanok, művészeti stílusok, technológiák terjedésének és meghonosodásának színtere is volt. A kínai, az indiai, az iráni, valamint a klasszikus nyugati kultúra keveredett és hatott itt egymásra.

A terület földrajzi, kartográfiai, geológiai leírásában, valamint az ebben a szellemi olvasztótégelyben létrejött sajátos kultúra tárgyi emlékeinek és dokumentumainak feltárásában Magyarország is kivette részét a Széchenyi-expedíció és Stein Aurél munkássága révén.

Az Akadémia alapítójának idősebb fia, gróf Széchenyi Béla által vezetett expedíciónak (1877–1880) és Stein Aurél (1862–1943) a Selyemút mentén folytatott több évtizedet felölelő régészeti és kartográfiai munkásságának volt egy közös pontja: a tunhuangi Ezer Buddha barlangtemplomok.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvára Keleti Gyűjteményének kiállítása együttműködve a kínai Tunhuangi Kutatóintézettel a Széchenyi-expedíció 140. és Stein Aurél halálának 75. évfordulóján történeti fotók, valamint térképek, levelek, kéziratok, korabeli és modern kiadványok, filmek segítségével kalauzolja el a látogatóit a felfedezések helyszíneire, köztük a terület leghíresebb művészeti emlékéhez, az Ezer Buddha barlangtemplomokhoz, melyek legújabbkori felfedezésében e magyar utazók és tudósok játszottak úttörő szerepet.

A kiállítás 2019. január 7-ig látogatható az Ybl Budai Kreatív Házban.
Cím: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.
Nyitvatartás: mindennap 9.00–19.00

Turk.info

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑