Cadmus fordítás Cadmus

Majd két tucat szír katona halt meg a dzsihadisták elleni harcban

2018. 11. 18.

Legalább 27 ember meghalt pénteken a szíriai hadsereg és dzsihadista csoportok közötti összecsapásokban az északnyugat-szíriai idlíbi demilitarizált övezetben – közölték a helyi források.

A szíriai katonák soraiban 22-en vesztették életüket, míg a dzsihadisták öt harcosukat vesztették el – jelentette a szíriai háború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló szervezet.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó és Hama tartomány egy részét a szíriai iszlamisták és a Haját Tahrír Al-Sham (HTS) szélsőséges iszlamista terrorszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah Al-Sham dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ága volt.

Bár Damaszkusz szövetségese, Moszkva és a mérsékelt iszlamistákat támogató Ankara szeptember 17-én megállapodott abban, hogy létrehoz egy 15-20 kilométer széles sávban demilitarizált ütközőövezetet Idlíbben a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén, bizonyos előírásokat azóta se tartanak be a török oltalmat élvező iszlamista csoportok és rendszeresek a fegyveres provokációk.

A szíriai kormány másik fontos szövetségese, Irán Forradalmi Gárdájának parancsnoka, Mohammed Ali Dzsafari csütörtökön közölte, hogy Damaszkusz békefenntartó csapatokat kért Teherántól Idlebbe és a szomszédos Aleppó tartomány északnyugati részébe.

Origo.hu nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑