Majd négyszáz illegális bevándorlót szállítottak vissza Líbiába

Összesen 393, a Földközi-tengeren bajba jutott migránst szállítottak vissza Líbiába a hétvégén – közölte Matteo Salvini hétfőn.

Az olasz belügyminiszter elmondta, hogy a líbiai parti őrség által vasárnap felvett migránsok mindegyike jó egészségi állapotban van. A tárcavezető tudomása szerint 143 embert Tripoliban, 144-et Miszrátában, 106-ot pedig Homszban tettek partra.

A csaknem 400 emberből százat egy Sierra Leone-i lobogó alatt utazó kereskedelmi hajó szállított vissza Miszrátába. A migránsok vasárnap délelőtt vészjelzést adtak le Olaszországnak és Máltának, mert bárkájuk a líbiai partoktól mintegy 100 kilométerre bajba került. Róma és Valletta azt kérte tőlük, hogy forduljanak a mentés ügyében illetékes Líbiához. A nap folyamán válasz nélkül hánykolódtak a tengeren válságos helyzetben. Többen eszméletüket vesztették, és egy gyerek állítólag meghalt a segítség hiánya miatt.

Valamivel vasárnap éjfél előtt az olasz kormány és a parti őrség felvette a kapcsolatot a bárkán tartózkodókkal és elmondta, hogy a líbiai illetékesek két másik esettel voltak elfoglalva, így egy kereskedelmi hajót küldtek megsegítésükre. A Lady Sharm nevű teherhajó hétfőn Miszrátában tette partra a szerencsétlenül járt csoportot.

Olasz lapértesülések szerint Giuseppe Conte római miniszterelnök közvetlenül a nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnökkel, valamint a Líbia keleti részét ellenőrző Halifa Haftár tábornokkal vette fel a kapcsolatot a helyzet megoldása érdekében, vagyis a líbiai hatóságok Róma nyomatékos kérésére indították el a mentést.

A tél ellenére ismét felerősödött a Líbiából induló csoportok száma. Az Il Messaggero napilap kommentárja szerint ennek ellenére a líbiai parti őrség az utóbbi időszakban több esetben se sietett a bajba jutott csoportok segítésére, ezzel Olaszországra hárítva a felelősséget. Márpedig eddig a Líbia és Olaszország közti migrációs megállapodás fékezte meg a bevándorlócsoportok tömeges indulását. A lap emlékeztetett, hogy Olaszország csak nyár óta négy motoros őrhajót és húsz nagysebességű motorcsónakot adott a líbiai parti őrségnek. Az EU szintén több mint 300 millió euróval támogatta már Líbiát az embercsempészek elleni harcban és a tengeri mentésben.

Matteo Salvini sajtónyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az Olaszország és Líbia közötti „együttműködés működik, a csónakok kormányosainak, az embercsempészeknek és a szervezett bűnözésnek tudomásul kell venni, hogy vége üzletelésüknek. Az olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője hozzátette: ”minél kevesebb indulás, annál kevesebb halott (a tengeren), Olaszország migrációs politikája nem változik„. Az olaszországi kikötők lezárása emberéleteket ment: az embercsempészeknek tudniuk kell, hogy az olasz kikötők zárva maradnak – fejtette ki a római belügyi tárca vezetője.

Matteo Salvini megjegyezte, nem érzi magát felelősnek annak a 117 embernek a halála miatt, akik a hétvégén vesztek a tengerbe Líbia partjainál. Felelősnek az embercsempészeket és a nem kormányzati szervezeteket (NGO) nevezte.

A római belügyminisztérium hétfőn közölt adatai szerint az év eleje óta 155 migráns érkezett az olaszországi partokra, a tavalyi év első három hetében mért több mint 2700-hoz képest. A 155-ből 57 Bangladesből, 38 Irakból, 31 Tunéziából érkezett.

Luigi Di Maio, a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője Franciaországot tartotta felelősnek az Afrikából Európába érkező migráció miatt. Di Maio kijelentette, az EU-nak szankcionálni kellene Párizst, mivel saját államadósságát több afrikai ország mai napig tartó gyarmatosításával fizeti.

Jogvédő szervezetek szerint Líbia nem biztonságos, így a tengeren felvett migránsokat nem lenne szabad visszaszállítani az észak-afrikai országba. ”A nemzetközi vizeken megmentett emberek Líbiába történő visszaszállítása szembemegy a nemzetközi joggal, mert az ország jelenleg nem tekinthető biztonságosnak„ – hívta fel a figyelmet az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik szóvivője, Carlotta Sami.

Danilo Toninelli olasz infrastrukturális és közlekedési miniszter hétfői Twitter-bejegyzésében kitartott amellett, hogy a száz migránst a nemzetközi szerződésekkel összhangban szállították vissza Miszrátába.

Matteo de Bellis, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet képviselője a Toninelli által tett megjegyzések helyesbítésére sürgette Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminisztert, mivel – mint hangsúlyozta – ”Líbia nem egy biztonságos kikötő (…), így az emberek visszaküldése nincs összhangban a nemzetközi szerződésekkel„.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet egy 70 oldalas jelentést adott ki hétfőn Brüsszelben, ”Nincs menekvés a pokolból: az EU politikája hozzájárul a migránsokkal szembeni visszaélésekhez Líbiában„ címmel. A HRW ebben azt állítja, hogy a túlzsúfolt líbiai táborokban a migránsoknak, köztük a gyerekeknek nincs hozzáférésük a megfelelő élelmiszerhez, az egészségügyi ellátáshoz és a megfelelő higiéniai eszközökhöz sem, az őrök pedig rendszeresen bántalmazzák őket.

MTI, Magyar Idők

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑