Cadmus fordítás Cadmus

Maliban helyi és francia katonák száz dzsihadistával végeztek januárban

2021. 01. 28.

Mintegy 100 feltételezett dzsihadistával végeztek Maliban január 2. és 20. között egy közös műveletben mali kormányerők és a Barkhane hadművelet keretében a Száhel-övezetben szélsőséges iszlamisták ellen szolgálatot teljesítő francia katonák – közölte szerdán a mali hadsereg (FAMa).

A közlemény szerint az Eclipse fedőnevű művelet célja “az ellenség kiűzése volt rejtekhelyeiről” a Mali és Burkina Faso közötti határ térségében.

A katonák ezenkívül foglyul ejtettek mintegy 20 dzsihadistát, és “hadianyagokat” foglaltak le, illetve motorkerékpárokat, amelyeket előszeretettel használnak a térségbeli dzsihadisták meglepetésszerű támadásokhoz és ahhoz, hogy viszonylag gyorsan kereket oldhassanak.
A művelet két hónapos előkészületet vett igénybe.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy a mintegy 100 dzsihadista halálos áldozat között nem szerepel az a 30 fegyveres, akit a FAMa és a dzsihadisták ellen harcoló, G5 Száhel nevet viselő egyesített erők (Mali, Mauritánia, Csád, Burkina Faso, Niger) laktanyái ellen vasárnap végrehajtott kettős dzsihadista támadásban öltek meg. Az összecsapásokban hat katona is meghalt.

A Száhel-övezetben számos iszlamista milícia tevékenykedik, egyes csoportok az Iszlám Állam, mások az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak esküdtek hűséget.

Franciaország mintegy négyezer katonával harcol a szélsőséges iszlamisták ellen a Száhel-övezetben, Maliban 1600 fős kontingenst állomásoztatva. A Barkhane hadművelet 2014 augusztusa óta zajlik a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában. Maliban az ENSZ békefenntartó missziója is jelen van.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑