Cadmus fordítás Cadmus

Maliban külföldi katonák sebesültek meg egy öngyilkos merényletben

2021. 06. 26.

Legalább 12 német, egy belga és további két, ismeretlen állampolgárságú katona sebesült meg pénteken Maliban egy robbantásos merényletben, amelyet egy robbanószerrel megpakolt járművel hajtottak végre egy német vezetésű ENSZ-járőrszolgálat ellen – közölték ENSZ- és német források.

A német hadsereg parancsnoksága szerint a támadást egy öngyilkos merénylő hajtotta végre.
Német katonai források szerint azt tervezik, hogy repülőgéppel evakuálják a sebesülteket, akiknek az állapota stabil.

Az ENSZ mali békefenntartó missziójában (MINUSMA) szolgálatot teljesítő katonák elleni támadás Gaótól mintegy 140 kilométerre északra történt, ahol német katonák állomásoznak.

A mentési művelethez segítségül hívtak egy francia és egy ENSZ-helikoptert is, valamint bevetettek egy magáncég által működtetett helikoptert is.

A MINUSMA-ban jelenleg mintegy 900 német katona teljesít szolgálatot. A mostani a legsúlyosabb támadás, amelyet német katonák ellen eddig végrehajtottak a nyugat-afrikai országban.

Néhány nappal ezelőtt hat francia katona és négy mali állampolgár sebesült meg, miután támadás ért egy járművet, amely a Barkhane fedőnevű, francia vezetésű terrorellenes hadművelethez tartozott.

Franciaország mintegy négyezer katonával harcol a szélsőséges iszlamisták ellen a Száhel-övezetben, Maliban 1600 fős kontingenst állomásoztatva. A Barkhane hadművelet 2014 augusztusa óta zajlik a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában.

A Száhel-övezetben számos iszlamista milícia tevékenykedik, egyes csoportok az Iszlám Állam, mások az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak esküdtek hűséget.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑