Cadmus fordítás Cadmus

Kínával szemben erősítené szövetségét Manila az Egyesült Államokkal

2023. 04. 25.

A Dél-kínai-tengeren tapasztalható feszültségek növekedése miatt a Fülöp-szigetek vezetése a Washingtonnal 1951-ben aláírt biztonsági megállapodás felülvizsgálatát és szükség esetén kiegészítését kéri, hogy hatékonyabbá tehessék az ország védelmét – jelentette be egy hétfő esti interjúban az egyesült államokbeli látogatásra készülő Ferdinand Marcos Fülöp-szigeti elnök, hozzátéve: ha kell, személyesen is nyomást fog gyakorolni Joe Bidenre, hogy tisztázzák a Manila iránti amerikai elkötelezettség mértékét.

A több mint 70 éve aláírt kölcsönös védelmi egyezményben foglaltak tisztázása – mindenekelőtt az, hogy pontosan milyen körülmények között védi meg az Egyesült Államok csendes-óceáni szövetségesét – már a Marcos előtti két kormányt is foglalkoztatta.

Marcos május elsején látogat el a Fehér Házba, hogy amerikai partnerével megvitassák és felülvizsgálják a paktumhoz fűzhető kiegészítéseket, kiigazításokat, valamint azért, hogy megerősítsék a kétoldalú kapcsolatokat. “A Dél-kínai-tengeren, Tajvanon és Észak-Koreában kialakult helyzet miatt is kiigazítást kell végrehajtani az egyezményen” – fogalmazott rádióinterjújában Marcos, aki szerint “a helyzet egyre forróbb”, miután Peking folyamatosan növeli a Dél-kínai-tengeren állomásozó haderejét és fejleszti annak képességeit.

Washington és Manila már dolgozik katonai szövetségük megerősítésén és védelmi együttműködésük elmélyítésén: a Fülöp-szigetek idei éves hadgyakorlata minden idők legnagyobb amerikai részvételével zajlott, és Manila megkétszerezte a Washington számára is igénybe vehető katonai bázisok számát.

Peking elítélte a két ország közeledését, és úgy foglalt állást, hogy biztonsági megállapodásuk kiélezi a feszültségeket a térségben.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑