Cadmus fordítás Cadmus

Már a török cégek kérik Erdogant, hogy álljon le

2021. 12. 20.

Törökország legnagyobb üzleti csoportja szombaton felszólította Recep Tayyip Erdogan elnök kormányát, hogy hagyjon fel az alacsony kamatlábakon alapuló monetáris politikával, amely a líra összeomlását okozta, és felszólított a “közgazdaságtan szabályaihoz” való visszatérésre.

Alíra pénteken rekordalacsonyra, 17 dollárra gyengült, Erdogan további kamatvágásokat és minimálbér-emelést ígért. A piacokon pedig inflációs spirál kialakulásától tartanak. A mélyponton a valuta idén mintegy 55 százalékot veszített az értékéből, ebből 37 százalékot az elmúlt 30 napban – írja a Reuters.

A legnagyobb török vállalkozói kamara, a TUSIAD üzleti csoport közölte, hogy figyelmeztette a kormányt az alacsony árfolyamok politikájának negatív hatásaira, és hogy a gazdasági nehézségek ártanak a vállalkozásoknak és a polgároknak.

“Az elmúlt időszakban tapasztalt instabilitás következtében világossá vált, hogy a megkísérelt gazdasági program keretében kitűzött célok nem fognak megvalósulni” – áll a szervezet közleményében. Úgy látják, hogy egy bizalmatlan és instabil környezet jött létre, ez a gazdasági modell a jövőben még “sokkal nagyobb” problémákat okozhat.

“Ebben a környezetben még az export is kárt szenvedett, amely várhatóan a legnagyobb hasznot húzhatná a líra gyengüléséből” – mondta a szervezet.

Az elnök nyomására a központi bank szeptember óta 500 bázisponttal csökkentette a kamatokat. Az elnök azt mondta, hogy a modell az exportot, a foglalkoztatást és a beruházásokat fogja fellendíteni, miközben magas növekedést hoz majd a gazdaságban. Közgazdászok “vakmerőnek” nevezték kísérletét.

A teljes, eredeti írást itt olvashatják el.

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑