Cadmus fordítás Cadmus

Már Brüsszel is harcol a Die Welt tudósítójáért

Köszönetet mondott a kiszabadítását célzó nemzetközi erőfeszítésekért a Die Welt német lap tudósítója, a német-török állampolgárságú Deniz Yücel, akit néhány napja, a terrorellenes törvényre hivatkozva vettek őrizetbe Törökországban.

Az ügyvédje által közölt, kézzel írt üzenetében azt írta: „Nagyon jól esik, átkozottul jól”. A tudósító azt közölte, hogy a vizsgálati fogságban uralkodó körülmények jobbak annál, mint amit a rendőri őrizet során tapasztalt. „Fény! Friss levegő! Rendes étek! Tea, Nescafé! Cigaretta! Újságok! Valódi ágy! WC, csak nekem!” – szerepelt feljegyzésében

„Bármilyen különösen hangzik is, kicsit úgy tűnik számomra, mintha visszanyertem volna a szabadságom egy kis szeletét, függetlenül attól, hogy az ellenem felhozott vádak nevetségesek” – tette hozzá.

A Die Welt internetes oldalán közölt feljegyzés isztambuli börtönében, a Metrisben született, amikor felkeresték ügyvédei. Később átszállították innen a Silivri nevű börtönbe, ahol közlések szerint hasonlóan elfogadható körülmények uralkodnak.

Yücel ügye az Európai Bizottság és Ankara viszonyára is hatással van. Brüsszel aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Törökországban sok újságíró van rács mögött, mivel önkényesen alkalmazzák a terrorellenes törvényt. Mint a Die Welt írja, a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások feltételévé tehetik meg Yücel szabadon engedését.

Orientalista.hu – Turkinfo

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑