2017. 09. 02.

Már négyszáz halottja van Mianmarban a rohingják és a biztonsági erők harcának

Pénteki közlés szerint már négyszáz halottja van Mianmarban a rohingja muzulmán szélsőségesek és a biztonsági erők egy hete kezdődött harcának.

Az adatot a mianmari hadsereg tette közzé facebook-oldalán. A közlés szerint a halottak zöme, 370 fő, rohingja felkelő, akiket terroristáknak minősít a hatóság.

Az újabb összecsapáshullámot a rohingják indították el: augusztus 25-én összehangoltan megtámadtak legalább húsz rendőrőrsöt és egy katonai támaszpontot az északnyugati Arakán szövetségi államban. A hadsereg erre – megfogalmazása szerint – “tisztogatási műveletbe” fogott, ami miatt civilek tízezrei menekültek a szomszédos Bangladesbe, melynek határőrsége megpróbálja útjukat állni, ám kevés sikerrel.

Az emberek a “zöld határon át”, rizsföldek sarában gázolva küszködik át magukat Bangladesbe: a fiatalabbak időseket támogatnak, a nagyobb gyerekek csecsemőket cipelnek karjukban. Arakán államban több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak, utazásukat korlátozzák. Az 56 milliós Mianmar lakosságának nagy része buddhista.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden elítélte a rohingja szélsőségesek összehangolt támadásait, ám hangsúlyozta, hogy azoknak elejét lehetett volna venni. ”Az emberi jogok évtizedek óta tartó megsértése hozzájárult ahhoz, hogy megerősödött az erőszakos szélsőségesség, amelyből senki nem kerülhet ki győztesen” – mondta a főbiztos.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑