Cadmus fordítás Cadmus

Márciusban háromszázan meghaltak az etiópiai etnikai öszecsapásban

Több mint 300-an haltak meg márciusban Etiópiában az oromo és az amhara népcsoportok közti etnikai villongásokban – közölte pénteken az ország szövetségi ombudsmana újságírókkal.

Endale Haile szerint az észak-etiópiai, zömében amharák lakta Amhara térségéből jelentett összecsapásoknak 303 halottja és 369 sebesültje van, a harcok során pedig 1539 házat felgyújtottak.

Az ombudsman nem kívánta megnevezni a halottak etnikai hovatartozását. “Mindnyájan emberek voltak, emberként kell rájuk gondolni, nem pedig amharaként vagy oromóként” – szögezte le.

Az Amharához tartozó, de oromók lakta Dzsile-Temuga övezetet irányító Dzsemal Hasszan Mohammed azt közölte, a harcok március 19-én robbantak ki azt köetően, hogy egy oromo nemzetiségű imámot agyonlőttek egy mecset előtt.

A több mint 80 népcsoportnak otthont adó kelet-afrikai országból az elmúlt hónapokban több helyi konfliktust jelentettek. Elemzők rámutatnak arra, hogy ezek az összecsapások ismét felszínre hozták az Etiópiára, illetve “etnikai szövetségi rendszerére” nehezedő feszültségeket.

Etiópiát az etnikai határok mentén tíz közigazgatási egységre osztották fel, amelyek széles jogkörökkel rendelkeznek. A földtulajdon miatti, illetve politikai viták időnként véres erőszakba torkollnak.

Novemberben Abij Ahmed miniszterelnök, a Nobel-békedíj 2019. évi kitüntetettje a szövetségi hadsereget küldte Tigré tartományba, hogy űzzék el a hatalmát megkérdőjelező regionális vezetőket. A harcok azóta is folynak a térségben.

Az országban júniusban parlamenti választásokat tartanak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑