Cadmus fordítás Cadmus

Marokkóban Azíz Ahannús üzletembert nevezte ki kormányfőnek az uralkodó

2021. 09. 11.

Azíz Ahannús üzletembert nevezte ki pénteken miniszterelnöknek és bízta meg az új kormány megalakításával VI. Mohamed marokkói király, miután pártja, a liberális Nemzeti Függetlenek Szövetsége (RNI) győzött a 2011-től kormányzó iszlamista Igazság és Fejlődés Pártjával (PJD) szemben a szerdai parlamenti választásokon.

A királyi palota közleménye szerint az uralkodó máris fogadta Ahannúst fezi palotájában.

A milliárdos mezőgazdasági miniszter, Ahannús vezette RNI 102 mandátumot szerzett a 395 fős parlamentben, messze megelőzve a mérsékelt iszlamista PJD-t, amelynek a belügyminisztérium által az összes szavazat feldolgozása után közzétett adatok szerint mindössze 13 képviselői hely jutott.

Ahannús 2016 óta vezeti az RNI-t, a mezőgazdasági tárca élén pedig 2007 óta áll.

A királyi palotához közel állónak tekintett RNI az elmúlt 23 évben minden kormánykoalícióban részt vett, leszámítva a 2012-2013 közötti rövid időszakot.

Az iszlamista párt bukásáról az is tanúskodik, hogy a helyi választásokon a képviselőik száma 5021-ről 777-re, a regionális választásokon pedig 174-ről 18-ra esett vissza az előző – 2015-ben tartott – választások óta.

Az arab tavasz idején, 2011-ben az iszlamista párt vezette a kormánykoalíciót, bár nem a szervezet jelöltjei töltötték be a kulcsfontosságú posztokat. Ekkor fogadták el az új alkotmányt is, amely kibővítette a parlament és a kormány hatáskörét.

Marokkó alkotmányos monarchia, és a politikai döntésekben VI. Mohamed királyé a végső szó. Ő választja ki a miniszterelnököt is abból a pártból, amely a legtöbb mandátumot szerezte a parlamentben, és ő nevezi ki a legfontosabb minisztereket.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑