2018. 11. 17.

Marokkóban startolt el Afrika első nagysebességű vonata (videó)Emmanuel Macron francia elnök és VI. Mohamed marokkói király is részt vett az avatáson.

Franciaországtól vásárolt Alstom szerelvényekkel indult el Marokkó – és egyben Afrika – első gyorsvasútja csütörtökön Tanger és Casablanca városok között. Az LGV nevű gyorsvasút az ország gazdasági fellegvárait köti össze: a 350 kilométeres utat 2 óra 10 perc alatt teszi meg, kevesebb mint a felére csökkentve a korábbi 4 óra 45 perces időtartamot. A csúcssebességet egyelőre csak 180 kilométeres szakaszon tudják kihasználni, utána 160 km/h a maximális sebesség.

A beruházást még Nicolas Sarkozy indította el 2011 szeptemberében. A kétmilliárd dolláros projekt 51 százalékát Franciaország, 28 százalékát Marokkó, 21 százalékát pedig Szaúd-Arábia, Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek finanszírozta.

A Tangerból Rabatba tartó utat Emmanuel Macron francia elnök és VI. Mohamed király közösen tették meg az átadáson. A vasútvonal fejlesztésétől gazdasági fellendülésre is számítanak, a többi között az autógyártást és a turizmust érintő beruházásokon keresztül – áll a CNN beszámolójában.

Globoport, Youtube

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com