Cadmus fordítás Cadmus

Mars-edzés az Arábiai-sivatagban

2018. 03. 09.

A marsi viszonyokat szimuláló expedíciót tartanak Dél-Omán egy távoli, sivatagos részén, hogy a kutatók azt vizsgálják, milyen technikai nehézségek várnak a Marsra érkező űrhajósokra és a robotfelderítőkre.

A Marson élni nem kis feladat lenne, még akkor sem, ha nem hosszú időről van szó. Nagyon hideg, a napsugárzások veszélyesek, az ember a súlyának csak egyharmadát érzi, energia- és vízforrást kell találnia, nem beszélve a tudományos feladatokról. Nagyon nehéz felkészülni ilyen körülményekre, bár a Nemzetközi Űrállomás értékes adatokat ad példul arra, hogyan viseli el a szervezet a mikrogravitációt. Sok mindent tesztelni kell és nem elhanyagolható az a tényező, hogy miként viselkedik egy szűk térbe összezárt csoport – írja a Le Nouvel Observateur.

Ezeket a teszteket végzik el az „analóg” missziók, amelyeket az osztrák űrfórum (OWF) szervez, melyet az űrrepülés szakértői vezetik és a kutatással és a nagyközönség tájékoztatásával is foglalkozik. Elnöke Gernot Grömer. Ez már a 12. „Mars-analóg” missziójuk. A legutóbbiak közül öt évvel ezelőtt a Szaharában rendezték a marokkói Arfud közelében, 2015-ben a tiroli Kaunertalban, egy gleccseren.

Az idei helyszíne a jemeni és a szaúd-arábiai határhoz közel fekvő Dzofár-sivatag, aminek felszíne a maga sódombjaival és kiapadt folyómedreivel szinte a megszólalásig hasonlít a Marséhoz. Az Arab-félsziget sivatagjaiban a hőmérséklet akár az 51 Celsius-fokot is elérheti, és a szélsőséges körülményeket csupán kevés állat és növény képes elviselni. Most 25 ország több mint 200 tudósa – köztük űrrepülési mérnökök, egy orvos és egy fizikusnő – itt hajtja végre az Amadee-18 elnevezésű Mars-szimulációt.

Feladatuk közé tartozik minizöldségek termesztése felfújható melegágyban (ez az olasz űrügynökség projektje), autonóm űrjárművek és űrszkafander tesztelése. Az Avi-nac drónhelikopter fotókat készít, a Tumbleweed – a strandlabdára emlékeztető robotkutató – meteorológiai adatokat gyűjt. A misszió teszteli azokat a szeizmikus detektorokat is, amelyek lokalizálni tudják a felszín közelében lévő vizet. Kipróbálnak egy 3D-s nyomtatót, amelyre szükség lesz az űrállomáson szerszámok és alkatrészek nyomtatásához.

A bécsi egyetem méri az űrhajósok fizikai és mentális állapotát, a kanadai Western University számára pedig azt vizsgálják, hogyan tudnak alkalmazkodni egymáshoz, hogyan oldják meg a konfliktusaikat. Erre a célra a grazi egyetem kifejlesztett egy vokális elemző eszközt, amellyel értékelni lehet érzelmi állapotukat és mentális egészségüket.

Népszava

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑