2019. 05. 16.

Még az idén új fővárost jelölnek ki Indonéziában

Még az idén kiválasztja Indonézia az új főváros helyét, hogy 2024-ben áthelyezze a túlterhelt megapoliszból, Jakartából – közölte szerdán Bambang Brodjonegoro tervezési miniszter.

A kormányszervek áthelyezéséről két hete döntött Joko Widodo elnök, a kérdés viszont már több évtizede napirenden szerepel.

„Most véglegesítjük a tanulmányokat, hogy az idén eldöntsük, hová helyezzük át a fővárost, annak érdekében, hogy az építkezések egy vagy két éven belül megkezdődhessenek” – mondta a miniszter újságíróknak.
„Reméljük, hogy 2024-ben az új főváros kész lesz fogadni a kormány új székhelyét” – tette hozzá.

A főváros áthelyezése az elővárosokkal együtt több tízmilliós lakosságú Jakartából valóságos tengeri kígyó. Már Suharto diktátor és több, őt követő elnök is felvetette ezt a lehetőséget, de nem hozott döntést az ügyben.

A jelenlegi főváros, Jakarta népessége meghaladja a 10 milliót, az agglomerációé pedig a 30 milliót, ami tovább fokozza a nagyváros zsúfoltságát. A fejlesztési miniszter szerint mintegy 7 milliárd dollárra tehető évente annak a gazdasági veszteségnek a mértéke, amelyet a közlekedési dugók okoznak.

A főváros áthelyezése mellett szóló másik érv, hogy Jakarta alacsonyan fekvő területen – a város 40 százaléka tengerszint alatt – helyezkedik el, emiatt gyakran fenyegeti árvíz, és a város süllyed a talajvíz túlzott mértékű kinyerése miatt.

Joko Widodo elnök májusban több lehetséges színhelyre, így Kalimantan tartományba és Borneó szigetére is ellátogatott. Borneó szigetén két megoldás lehetséges – erősítette meg a miniszter. A hatóságok igyekeznek jobban kiegyensúlyozni a több mint 13 ezer szigetből álló ország fejlődését.

A Jáva szigetén fekvő Jakarta az ország gazdasági fővárosa maradna.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑