Cadmus fordítás Cadmus

Megadta magát a volt kirgiz elnök a hatóságoknak

2019. 08. 09.

Megadta magát a korrupcióval és hatalmi visszaéléssel vádolt Almazbek Atambajev volt kirgiz elnök a biztonsági erőknek, amelyek csütörtökön újabb rohamot indítottak a Biskek melletti Koj-Tas faluban található háza ellen – közölte az exelnök stábja.

„Atambajevet a biztonsági erők elszállították rezidenciája területéről” – mondták a volt államfő munkatársai. Azt állították, hogy az exelnök azért adta meg magát, hogy elejét vegye a további civil áldozatoknak. Hozzátették, hogy a kommandósok Atambajev több hívét is elvezették, köztük Farid Nyijazovot, a volt elnök kabinetfőnökét is.

A kirgiz rendőrség különleges osztaga először szerdán tett kísérletet az exelnök őrizetbe vételére, de Atambajev hívei ezt meghiúsították. Lövöldözés tört ki, egy rendőr meghalt, és többen megsebesültek. A csütörtöki újabb roham alkalmával a Kabar hírügynökség szerint négy kommandós szerzett lőtt sebet, egy civil pedig egy hanggránát robbanása miatt szorult kezelésre.

Atambajevet korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. Ő azonban szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, s csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak. A kirgiz törvények értelmében ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken, és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszert alkalmazhat előállítása érdekében.

A kirgiz parlament június végén megfosztotta mentelmi jogától Atambajevet, aki 2011 és 2017 között volt elnök. A hatóságok egyebek között azzal vádolják, hogy korrupcióba keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítésével összefüggésben, törvénytelenül tett szert földtulajdonra, illetve hatalmával visszaélve bűnbandák vezetőinek nyújtott védelmet.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑