Cadmus fordítás Cadmus

Megállapodás Etiópiában: minden rászorulóhoz el kell jutnia a humanitárius segélynek

2022. 11. 12.

Az etióp szövetségi hatóságok és a tigréi lázadók megállapodtak szombaton abban, hogy “minden rászorulóhoz el kell jutnia a humanitárius segélynek” a szakadár tartományban, amelyben két éven át polgárháború dúlt a közelmúltig. Ezt közös sajtóértekezletükön jelentették be a felek Nairobiban.

Ennek az azonnali hatályú megállapodásnak az előzménye a november 2-ai pretoriai békemegállapodás, pontosabban az, amely “a harci cselekmények tartós beszüntetéséről”, a lázadók fegyverletételéről, Addisz-Abeba tigréi szövetségi fennhatóságának helyreállításáról és a segélyszállítmányok szabad útjáról szólt.

A szombati megállapodást Berhanu Jula marsal, az etióp fegyveres erők vezérkari főnöke és Tadesse Worede tábornok, a tigréi lázadók főparancsnoka írta alá.

A fegyveres konfliktus amiatt tört ki 2020 novemberében, hogy a Tigréi Népi Felszabadítási Front több autonómiát követelt a tartománynak. A harcok humanitárius válsághoz vezettek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Tigré hétmilliós lakosságából mintegy 5,2 millióan szorulnak humanitárius segítségre. A konfliktus emberéletek ezreibe került, és milliókat kényszerített lakóhelyük elhagyására.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑