Cadmus fordítás Cadmus

Megállapodás jött létre Libanonban a kormány megalakulásáról

2019. 02. 01.

Csaknem kilenc hónapig tartó patthelyzetet követően megállapodtak csütörtökön a rivális libanoni csoportosulások a kormányalapításról. Fuád Fleifel, a libanoni minisztertanács főtitkára csütörtök este bejelentette az új kormányt, amelyet Szaad Haríri fog vezetni.

Az áttörés az után következett be, hogy a rivális frakcióknak sikerült olyan megállapodást kidolgozniuk, amely lehetővé teszi a Hezbollah libanoni síita szervezet politikai szárnya által támogatott szunnita törvényhozók képviseletét a kormányban.

Az új kormány élén álló szunnita Haríri vezette az előző kormányt is, 2016 óta.

Libanonban az alkotmány értelmében az államfőnek a keresztény, a kormányfőnek a szunnita muszlim, a parlamenti elnöknek pedig a síita muszlim közösséghez kell tartoznia.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az új libanoni kormány összetételét tekintve növekedés figyelhető meg azoknak a tárcáknak a számában, amelyek a Hezbollah libanoni síita szervezet politikai szárnyához kapcsolódnak. A szervezet jelentős győzelmet aratott a tavaly májusi parlamenti választásokon, amelyeken viszont Haríri blokkja elveszítette képviselői helyeinek harmadát.

A Hezbollah két tárcával rendelkezik az új kabinetben. A csoport először kapta meg az egészségügyi minisztériumot, amely az egyik legnagyobb költségvetésű. A pénzügyminisztérium pedig a Hezbollah-szövetséges Ali Hasszán Halílnál marad.

A libanoni kormányban először lesz négy női miniszter – ez a szám kétszerese az előző képviseletüknek -, köztük a belügyi tárca élén.
Gibran Bászil, Michel Aun libanoni elnök veje marad a külügyminiszter.

Az AP meglátása szerint a fő nyomást a megállapodás létrejöttében a mélyülő gazdasági nehézségek jelentették. Az ország 84 milliárd dolláros államadóssággal küzd, a munkanélküliség becslések szerint 36 százalék körüli. A néhány millió lakosú Libanon infrastruktúrájának pedig komoly kihívást jelent a szíriai menekültek növekvő száma, akik becslések szerint több mint egymillióan vannak.

A sínylődő gazdaság állapota mellett az elhúzódó kormányalakítás és a költségvetés elfogadásának csúszása miatt az elmúlt hetekben fokozódott a szakszervezetek és a kormányzati alkalmazottak tiltakozása.

A libanoni média szerint az új kormány szombaton tartja első ülését.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑