Cadmus fordítás Cadmus

Megállapodás születhet az iráni atomalku visszatéréséhez

2021. 05. 20.

Az iráni atomalkuhoz való visszatérést célzó, közvetett amerikai-iráni tárgyalásokat vezető Enrique Mora uniós tisztségviselő szerdán kijelentette: “egészen biztos” abban, hogy megállapodás születhet az ügyben.

“Egészen biztos vagyok abban, hogy lesz végleges megállapodás (…). Úgy gondolom, hogy jó úton járunk, és képesek leszünk megállapodni” – mondta Mora újságíróknak Bécsben a tárgyalások negyedik fordulóját követően.

A kérdésre, hogy lehetséges-e, hogy a következő fordulóban megszületik az egyezmény, Mora azt válaszolta: “Nem bocsátkozhatok ilyen jóslatokba. Abba jóslatba viszont igen, hogy bizonyosan lesz megállapodás”.

Mihail Uljanov, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) akkreditált orosz nagykövet a Twitteren azt írta: a résztvevők érzékelték, hogy történt előrelépés a legutóbbi forduló óta, és “karnyújtásnyira” van egy egyezmény. Uljanov reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a következő forduló lesz az utolsó.

A tárgyalások május 7-től folytatódtak Bécsben, a megállapodás részes felei – Irán Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország – képviselői egy luxusszállodában találkoztak, miközben az Egyesült Államok képviselői egy közeli szállodában szálltak meg. Irán visszautasította a közvetlen tárgyalásokat az Egyesült Államokkal.

Abbász Aragcsi iráni főtárgyaló az egyeztetések előtt az iráni állami televíziónak azt mondta: “jó” előrelépést sikerült elérni a megbeszéléseken, de “számos kulcsfontosságú kérdést kell még megvitatni”.

A Reuters hírügynökség szerint tisztségviselők reményüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy sikerül egyezségre jutni május 21-ig, amikor is lejár az Irán és a NAÜ közötti megállapodás, amely lehetővé teszi az ügynökség számára az iráni nukleáris tevékenységek nyomon követését. Mora mindazonáltal elmondta, hogy Irán továbbra is tárgyal a NAÜ-vel ennek az egyezménynek a meghosszabbításáról.

Bécsben április elején kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza az atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében.

Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Iránnal szemben.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑