Cadmus fordítás Cadmus

Megérkezett az első civil segélykonvoj az etiópiai Tigré tartományba

2020. 12. 12.

Megérkezett az első, nem kormányzati szerv által adományozott segélyszállítmány az észak-etiópiai Tigré tartományba – közölte szombaton a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

Az etióp kormány eddig korlátozta a bejutást a régióba, ahol november 4-én harcok törtek ki a kormánycsapatok és a régió szakadár erői, a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) között.

Az Afrika második legnagyobb lakosságú államában keletkezett konfliktusban vélhetően emberek ezrei haltak meg, és mintegy 95 ezren váltak hajléktalanná.

Az ENSZ és más szervezetek nem tudták eljuttatni segélyeiket a területre, miközben a szövetségi kormány azt állította, hogy élelmiszert és más jellegű ellátmányokat küldött oda.

A most Tigré székhelyére, Mekellébe érkezett járműoszlop útját az ICRC és a helyi vöröskereszt szervezte meg.
A mekellei egészségügyi intézmények munkája megbénult, miután kifogytak a gyógyszerekből, más orvosi cikkekből, így egyebek között műtéti kesztyűkből – számolt be az ICRC.

Az Ajder Kórház, a régió fő kórháza kénytelen volt bezárni intenzív osztályát és műtőjét a keletkezett hiány és amiatt, hogy üzemképtelenné vált az áramfejlesztője.

A kormány, amely állítása szerint legyőzte a régiót előzőleg kormányzó Tigréi Népi Felszabadítási Frontot, megállapodást kötött az ENSZ-szel arról, hogy beengedik a segélyeket. Néhány segélyszervezet és adományozó azt állította, hogy az egyezség nagyon korlátozó jellegű, miközben a biztonság megteremtése továbbra is gondot okoz a térségben. A múlt hét végén rálőttek az ENSZ biztonsági embereire.

Mintegy ötvenezer ember menekült át a szomszédos Szudán keleti részébe novemberben. Legalább tizenötezren vannak az egyik egy táborban, Um-Rakubában, ahol emberek hosszú sora várakozik ételosztásnál, és ahol az újonnan érkezettek faágakból tákolnak össze maguknak hajlékot.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑