Cadmus fordítás Cadmus

Megérkezett az első, orvosi felszereléseket szállító konvoj Tigrébe

2022. 11. 17.

A november elején kötött békeszerződés értelmében kedden megérkezett az augusztus óta első, orvosi felszereléseket szállító konvoj az észak-etiópiai Tigré tagállam fővárosába, Mekelébe – közölte Jude Fuhnwi, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) etiópiai szervezetének szóvivője.

Az öthónapos fegyverszünet után augusztusban a tigréi lázadók és a szövetségi hadsereg között kiújult harcok miatt megszakadt a már amúgy is elégtelen humanitárius segély szállítása Tigrébe.

Két teherautóval 40 tonna alapvető orvosi felszerelést, sürgősségi ellátáshoz szükséges gyógyszert és sebészeti eszközöket szállítottak a térség egészségügyi intézményeibe, hogy elláthassák a legsürgősebb eseteket – áll a CICR közleményében.

Egyes tigréi egészségügyi intézmények már nem működnek, a még üzemelőknek pedig nincsenek alapvető gyógyszerei, sem más fontos felszereléseik – hangsúlyozta a szervezet.

“A CICR reméli, hogy rendszeresen folytathatja a szállításokat, jelentősen növelve Tigré humanitárius szükségleteinek a kielégítését”.

Az ENSZ adatai szerint a hétmilliós tigréi lakosság mintegy 89 százaléka nem jut elegendő élelmiszerhez. A térségben megközelítőleg minden harmadik gyermek szenved alultápláltságtól.

Az etióp kormány és a tigréi lázadók november 2-án írtak alá békeszerződést, hogy véget vessenek az Afrika szarván fekvő ország északi részén két éve dúló véres háborúnak, amelynek amerikai diplomaták szerint több százezer halottja van.

A két tábor katonai vezetői szombaton a kenyai fővárosban, Nairobiban írtak alá egy okmányt a békeszerződés megvalósításáról, így a lázadók lefegyverzéséről és a humanitárius szállítmányok Tigrébe küldéséről.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök kedden a parlamentben kijelentette, hogy a tigréi lázadókkal kötött fegyverszünet után az alkotmánynak megfelelően rendezik Tigré vitatott hovatartozású nyugati részének a jogállását.

“Nem azért mentünk Dél-Afrikába, hogy eldöntsük: Volkait (Nyugat-Tigré) Amharához vagy Tigréhez tartozik-e, a pretoriai egyezménynek erre nem vonatkozik a hatásköre. Megállapodtunk, hogy ezt az etiópiai törvények és rendszer alapján oldjuk meg” – mondta a kormányfő.

Abij Ahmed célzott rá, hogy népszavazást tartanak a kérdésben, mihelyst a harcok elől elmenekülők visszatérnek Volkaitba.
A Volkait néven is ismert Nyugat-Tigré az etióp alkotmány szerint Tigré része, de a szomszédos Amhara állam hadserege elfoglalta, amikor 2020 novemberében kitört a háború a szövetségi hadsereg és a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑