Cadmus fordítás Cadmus

Megérkeztek Iránba a WHO munkatársai

2020. 03. 03.

Megérkeztek hétfőn Iránba, az új koronavírus által leginkább érintett egyik országba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai – közölte az ENSZ szakosított szervezete. Az országban közben már 66-ra emelkedett az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

„A szakembereket szállító gépen egészségügyi és védőfelszerelést is küldtek mintegy 15 ezer egészségügyi dolgozó részére, valamint mintegy 100 ezer ember diagnosztizálásához szükséges teszteket” – közölte a WHO.

Három európai ország – Németország, Franciaország és Nagy-Britannia is sürgős egészségügyi segítséget – laboratóriumi tesztekhez szükséges berendezéseket, védőöltözéket és kesztyűt – küld hétfőn Iránba a COVID-19 vírus elleni harchoz.

A három ország – a 2015. évi atomalku aláírói – közel 5 millió eurós (1,7 milliárd forint) pénzügyi segítséget is nyújt Teheránnak a WHO és más ENSZ-szervezetek közreműködésével.

Felajánlotta segítségét szombaton az Egyesült Államok is, de Teherán hétfőn ezt elutasította.

„Nem bízunk az amerikaiak szándékaiban, és nem számítunk a segítségükre” – közölte Abbász Muszávi, az iráni külügyminisztérium szóvivője az IRNA hivatalos hírügynökség tájékoztatása szerint.

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hétfőn közölte, hogy a dél-koreai, olaszországi, iráni és japán járvány miatt aggódik leginkább a szervezet.

Iránban már 66-ra emelkedett az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a fertőzöttek száma 1501-re nőtt – közölték hétfőn a hatóságok.

Szaúd-Arábia hétfőn bejelentette az első koronavírus-fertőzést. A paciens egy szaúdi állampolgár, aki Bahreinen keresztül érkezett haza Iránból – közölte a rijádi egészségügyi minisztérium. A fertőzöttet kórházban helyezték karanténba, mintát vesznek mindenkitől, aki érintkezett vele.

Újabb országok, így Tadzsikisztán és Svédország állította le az Iránból érkező légi járatokat.

Tadzsikisztán utasította a légitársaságokat és az utazási irodákat, hogy 35 ország – közöttük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Japán és Irán – állampolgárai számára ne árusítsanak jegyeket. A légiközlekedési hivatal figyelmeztette a cégeket, hogy ezen országok állampolgárait visszafordítják a határtól.

A svéd közlekedési hatóság hétfőn jelentette be, hogy a koronavírus miatt átmenetileg leállítják az IranAir légitársaság svédországi járatait.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑