Cadmus fordítás Cadmus

Megfosztottak román állampolgárságától egy terrorizmusért elítélt szíriai üzletembert

2016. 04. 28.

A román-szíriai állampolgárságú Omar Hajszamot három román újságíró 2005-ben, Irakban történt túszul ejtése miatt, terrorista csoport megszervezésében és pénzelésében találták vétkesnek.

A túszokat két hónap után ismeretlen körülmények között szabadon engedték, de az ügy részleteit a román hatóságok titkosították, a közvetítőként színre lépett Omar Hajszamot pedig bűnvádi eljárást indítottak arra hivatkozva, hogy ő szervezte meg a túszdrámát.

A román törvények szerint megfoszthatják román állampolgárságától azt, aki terrorista szervezetekkel áll kapcsolatban, támogatja őket vagy bármilyen más cselekménnyel veszélyezteti a nemzetbiztonságot.

A szíriai állampolgársággal is rendelkező, Romániában letelepedett és üzletelő Hajszamot, akinek 1993-ban egy kormányhatározattal adták meg a román állampolgárságot, 2008-ban távollétében terrorista csoport megszervezéséért és pénzeléséért 20 év szabadságvesztésre ítélték jogerősen, büntetésének letöltését viszont csak 2012-ben kezdte meg, amikor az elítéltet sikerült visszahozni Romániába.

 A vádlott ugyanis – akit betegségére hivatkozva 2006-ban kiengedtek az előzetes letartóztatásból – megszökött Romániából. Emiatt Traian Basescu akkori államfő lemondatta a román titkosszolgálatok vezetőit és a legfőbb ügyészt.

A román hírtelevíziók feltételezése szerint a szülőhazájába visszaköltözött Omar Hajszam letartóztatását a Szíria és Románia között 2012-ben ratifikált kiadatási megállapodás tette lehetővé. Egyes elemzők szerint Omar Hajszam folyamatban lévő kiadatási ügye volt az egyik oka annak, hogy Bukarest – sok más országgal ellentétben – nem szakította meg diplomáciai kapcsolatait Damaszkusszal.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑