Cadmus fordítás Cadmus

Meggyilkoltak egy újságírót Kirkukban

2017. 10. 30.

Meggyilkoltak egy kurd újságírót, aki egy Maszúd Barzáni iraki elnökkel szimpatizáló csatornának dolgozott – mondta el egy illetékes biztonsági tisztségviselő hétfőn.

A Kurdisztán tévének dolgozó Arkan Sarífot a vitatott Kirkuk tartományban található otthonában késelték halálra helyi idő szerint hétfő hajnalban.

Saríf otthonába négy fegyveres tört be, és egyikük öt késszúrással végzetesen megsebesítette a férfit. A videó-újságíró családját eközben bezárták egy szobába. Az 54 éves férfi három gyermek apja volt.

A Kurdisztán tévé az iraki kurd autonómia atyját, Maszúd Barzánit támogatja. A politikus vasárnap bejelentette, hogy november 1-jével távozik az elnöki hivatalból. A szeptember végi függetlenségi népszavazás egyik főszervezőjeként Barzáninak jelentős szerepe volt a bagdadi szövetségi kormány és Erbíl közötti viszony elmérgesedésében.

A referendumot követően Bagdad szankciókat léptetett életbe a kurd autonóm térséggel szemben, valamint visszavette a kurdok által 2003 óta megszerzett területeket, köztük az olajban gazdag Kirkukot.

A kurd média a közelmúltban többször vádolta a nagyrészt síita fegyveresekből álló Hasd Al-Saabi a helyi civilekkel szembeni túlkapásokkal.

Orientalista.hu – MNO nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑